Oficialii italieni au trecut la actiuni in forta impotriva agentiilor de rating, sechestrand in cursul zilei de joi mai multe documente de la sediile diviziilor din Milano ale agentiilor de rating Moody's si Standard & Poor's, anunta Reuters. Cele doua anchete deschise vizeaza o prima plangere depusa impotriva Moody's, imediat dupa ce agentia a publicat un raport referitor la riscul de contagiune al crizei din Grecia asupra bancilor italiene. A doua plangere a fost depusa impotriva Standard & Poor's, dupa ce aceasta agentie a amenintat ca va retrograda ratingul suveran al Italiei din cauza nivelului ridicat al datoriei publice

Stirea se actualizeaza

Anchetatorii mai sunt interesati si de o serie de fluctuatii "anormale" ale actiunilor italiene, oficialii procuraturii precizand ca s-a cerut in mod oficial ca Autoritatea de reglementare a pietelor financiare italiene (Consob) sa furnizeze o serie de documente privitoare la inregistrarea celor doua agentii in peninsula.Masura este destinata "verificarii daca aceste agentii respecta reglementarile in modul cum isi deruleaza activitatile", a declarat procurorul sef din orasul Trani, Carlo Maria Capistro, care se ocupa de aceasta ancheta.

Standard & Poor's a reactionat spunand ca acuzatiile sunt nefondate si ca isi va apara reputatia, munca de pana acum si echipele de analisti. De asemenea, Moody's a anuntat ca va coopera cu autoritatile.

De asemenea, procurorii investigheaza daca au fost comise infractiuni in zilele de 8 si 11 iulie, doua zile in care Bursa de la Milano a inregistrat pierderi semnificative pe fondul raspandirii ingrijorarilor ca Italia ar putea fi deveni urmatoarea victima a crizei datoriilor.

Italia nu este prima tara care a deschis actiuni impotriva agentiilor de rating, in SUA existand deschise mai multe procese in acest sens.

Senatul SUA a demonstrat anul trecut ca cele doua agentii- Moody`s si S&P lucrau "dupa ureche"

Aprilie 2010. Subcomisia permanenta a Senatului american care se ocupa de cercetarea cauzelor crizei a avut audieri (documentele le veti gasi mai jos). Cei care s-au prezentat sa isi spuna punctul de vedere au fost sefii agentiilor de rating Moody`s si S&P, care au contribuit major la adancirea crizei. In mai bine de 580 de pagini sunt descrise modalitatile baietilor “destepti” care acordau ratinguri dupa ureche si dupa cum le dicta lupta pentru cota de piata. Cand s-au trezit, au coborat masiv in cateva zile, mii de calificative de la AAA la junk. Azi erai vedeta pietei, maine erai retardatul ei. Fara a intra in detalii legate de mailurile interne (merita citite pentru a se vedea la ce duce competitia intre agentii si cum isi suflau contractele una, alteia), iata cateva dintre concluziile senatorilor americani.

1) Se foloseau modele de rating incorecte. Intre 2004 si 2007, Moody’s si Standard & Poor’s foloseau cifre „inadecvate” pentru a putea estima cat de mare era riscul in cazul ipotecilor rezidentiale.

2) Presiunea concurentiala ii facea pe angajatii agentiilor de rating sa noteze fals performantele clientilor lor.

3) Desi stiau ca ratingurile pe care le acordau ar putea insela investitorii, agentiile de rating continuau sa opereze cu cifre si modele incorecte

4) In ciuda profiturilor mari obtinute, agentiile de rating nu au investit in resurse care sa le imbunatateasca modul de notare

5) Cand au coborat masiv ratingurile a mii de companii in iulie 2007 si apoi in ianuarie 2008, au provocat un soc pe piata financiara, provocand pierderi consistente s contribuind la adancirea crizei. Uneori, ratingurile au fost coborate de la AAA direct la junk. In alte cazuri, desi angajatii nu recomandau ratinguri bune, conducerea agentiilor nota cu risc zero (AAA) anumite produse pentru ca doreau sa isi mentina clientul (in cazul la care ma refer e vorba despre elvetienii de la UBS)

Aici sunt documentele

Un remember mai riguros. Numarate, cele mai multe stiri ale agentiilor privesc scaderi de rating

In 2008 se descoperisera cam aceleasi lucruri. S-a facut si atunci un Raport, dar cu atata am ramas.

Potrivit unui studiu al FMI, intre 2006 si vara lui 2010 cele trei mari agentii de rating- Fitch, Moody’s şi Standard and Poor’s au publicat 71 de anunturi. Cele mai multe au fost scaderi de rating (29 cazuri), urmate de revizuiri (25 de cazuri) , combinatii intre acestea (16) si o analiza. Cei mai „vocali” sunt cei de la S&P (32 anunturi), urmat de Moody`s(29 stiri) si in final Fitch, cu 10 anunturi.

Cand agentiile iti reduc ratingul, de regula costul imprumuturilor pe pietele externe creste. Daca ti se reduce ratingul pana in apropierea limitei speculative (downgradarea Greciei de la A- la BBB + de catre Fitch in 08 decembrie 2009), efectul colateral se propaga prin contagiune si pe alte piete. Downgradarea Greciei de pilda, a dus la cresterea cu 17 bp a CDS-ului local dar si la cresterea cu cateva bp a CDS-urilor altor tari (Irlanda, cu 5 bp). Cat de “accurate” sunt aceste ratinguri si cum se propaga prin efectul Butterfly stirile proaste pe pietele financiare? Un studiu al FMI poate fi citit aici.

Sunt agentiile de rating pompier sau piroman? – Politeia Europeana

Sau vezi care e impactul anuntarii ratingului asupra dobanzilor