China si Japonia au facut unapel de urgenta vineri dimineata la o cooperare internationala mai stransa dupa caderea pietelor bursiere, provocate de temerile reintoarcerii recesiunii in SUA si de criza datoriilor din zona euro. Ambele state, importanti creditori ai SUA, ar suferi efecte economice majore din cauza unei contagiuni in zona Asiei. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, va avea tot vineri discutii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel si cu premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, potrivit unei declaratii facute joi seara la Palatul Elysee.

Foto: Reuters

Seful statului francez va mai avea tot vineri o runda de discutii cu presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. La randul lui, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, si-a intrerupt vacanta pentru a reveni la Bruxelles unde se pare ca va organiza si o conferinta de presa.

In Japonia, ministrul de finante Yoshihiko Noda a subliniat necesitatea de a se discuta deschis despre ceea ce se intampla pe pietele valutare, despre criza datoriilor europene si despre problemele economice ale SUA. Indicele bursei nipone a coborat la cel mai scazut nivel de la cutremurul devastator incoace. Australia si-a redus si ea previziunile de crestere. Petrolul continua sa scada. China spera si ea la o imbunatatire a coordonarii mondiale pentru a face fata riscurilor care decurg din problemele legate de datoriile SUA si ale Europei, a declarat ministrul de externe Yang Jiechi.

Din pacate, discursul de joi al presedintelui Jean-Claude Trichet - asteptat cu nerabdare - nu a reusit sa calmeze pietele. Pentru a oferi o protectie impotriva contagiunii, BCE a hotarat sa mentina dobanda cheie la 1,5%, si sa ajute bancile oferindu-le lichiditati suplimentare. Trichet a anuntat joi ca institutia pe care o conduce a decis sa reia achizitiile de obligatiuni emise de statele din zona euro. In cadrul acestui program, BCE achizitioneaza de pe piata secundara obligatiuni publice emise de statele in dificultate din zona euro. Intre timp, pretul aurului creste si e de asteptat ca si monedele considerate de refugiu sa inregistreze valori apreciate. De altfel, discursurile privind o reintoarcere a crizei s-au inmultit in ultima perioada, printre celelalte pericole aflandu-se si miscarile de tip nationalist.

Citeste despre Riscurile Globale ale lui 2011

Situatia devine tot mai tensionata pe pietele financiare dupa ce toate planurile de salvare ale statelor nu au dat rezultatele scontate, dovedindu-se in final ca plata facturii crizei a fost doar amanata. Bancile centrale importante au trecut la cea mai proasta solutie - monetizarea datoriilor, dupa modelul american.

Citeste si: