Pietele financiare nu au reactionat asa cum se asteptau liderii europeni dupa summitul zonei euro de luna trecuta, care a avut ca scop salvarea Greciei si limitarea contagiunii la alte state, a declarat vineri Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, citat de Bloomberg.

"Pietele nu au reactionat asa cum ne asteptam in urma masurilor agreate de sefii de stat si de guvern din zona euro in 21 iulie. Raspandirea tensiunii pe piata obligatiunilor din zona euro nu este justificata de fundamente economice sau bugetare", a declarat Olli Rehn.

Oficialul european este de parere ca Italia si Franta nu au nevoie de un program de asistenta, avand in vedere ca fundamentele lor economice nu justifica acest lucru.

El a mai precizat ca pentru implementarea masurilor agreate in 21 iulie este nevoie de timp, insa pietele se asteapta la actiuni rapide.

"Asteptarile de pe pietele financiare au fost ca aceste masuri pot fi puse in aplicare imediat. Aceste asteptari au fost in mod clar nerealiste, iar pietele au fost dezamagite", a mai afirmat Olli Rehn.

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare este de parere ca este cruciala coordonarea dintre tarile G7 si cele din G20 pentru rezolvarea crizei din zona euro, care acum are implicatii globale.

"Actuala criza nu este doar a Europei, ci are o dimensiune si un impact global. Acesta este motivul pentru care trebuie gasita o solutie globala, iar o coordonare intre G7 si G20 este cruciala", a spus el in timpul unei conferinte de presa.