"Scaderea ratingului SUA este un eveniment istoric. Datorita acestui fapt si implicatiile acestei decizii a S&P's pentru economia SUA si cea globala sunt dificil de prezis. Insa, pe termen scurt efectele directe vor fi probabil relativ minore, pentru cateva motive. In primul rand obligatiunile SUA (Treasuries) au putine alternative la nivel global - investitorii le prefera pentru ca ofera siguranta. Dolarul american este de asteptat sa ramana moneda globala de rezerva pentru ani buni de acum incolo. Mai mult, pietele cele mai lichide cu obligatiuni de stat sunt cele ale SUA, Japonia si Italia, ultimele doua tari avand problemele lor structurale specifice de decade", a explicat pentru Hotnews Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica.

Laurian LunguFoto: HotNews.ro

Din aceste ratiuni CDS-urile SUA probabil ca vor avea putin de suferit pe termen imediat, mai spune Lungu. "Pe termen mediu s-ar putea ca CDS-ul SUA sa creasca marginal dar acest fapt va depinde si de conjunctura globala, AA+ ar putea sa devina noul AAA!", mai explica economistul roman.

"In ceea ce priveste efectele indirecte, aici exista mai multa incertitudine. O serie de rating-uril ale unor companii americane (ca si Fannie Mae sau Freddie Mac) sunt legate direct de ratingul SUA, astfel incat rating-urile acestora vor fi afectate. Ce efecte vor avea la randul lor aceste scaderi de rating in economie este greu de spus. Pe de alta parte scaderea ratingului SUA nu schimba situatia de fond: decizia S&P's nu aduce nici un fel de informatie noua pentru investitori, datele existente, mai ales asupra perspectivei economiei americane (si implicit a evolutiei datoriei publice nete), permit evaluarea cu usurinta a riscului de credit suveran. Randamentele existente ale obligatiunilor de stat ar trebui sa incorporeze deja aceste anticipatii"conchide Laurian Lungu

Reamintim ca vineri, agentia de rating Standard and Poor'sa redus ratingul privind datoria publica din Statele Unite pentru prima data in istoria lor. Ratingul "AAA", cel mai bun posibil, a fost redus cu o gradatie "AA +", a anuntat intr-o declaratie S & P, prima agentie care ia aceasta masura, anunta AFP.

Perspectiva a fost mentinut la "negativa", ceea ce inseamna ca Standard & Poor crede ca data viitoare ratingul va fi coborat din nou. Standard and Poor invoca "riscuri politice" care vor conduce la luarea unor masuri insuficiente impotriva deficitului bugetar.

SUA si-ar putea recapata in viitor ratingul avut, asa cum au facut-o de-a lungul timpului tari precum Canada sau Australia, dar specialistii se arata mai degraba sceptici in acest moment.

S & P a avertizat in luna aprilie ia considerare reducerea, avand in vedere deficitul bugetar constant ridicat si cresterea datoriei publice.