"Este inca devreme ca acest downgrade facut de S&P sa schimbe situatia pe piete, in opinia mea. SUA raman marea putere a lumii si au active in strainatate imense. Drept este insa ca aici vorbim de datoria publica si nu de starea Americii in general. Si eu impartasesc punctul de vedere ca acordul de ridicare a plafonului datoriei publice nu are in spate o constructie convingatoare si ca pe termen mediu si lung datoria publica a SUA nu este sustenabila. In plus, polarizarea politica, fara punti de compromis mentine incertitudinea ca in urmatoarea perioada se vor lua decizii adecvate, mai ales ca este 2012 an electoral. Daca aceasta incertitudine se va accentua si economia americana va reintra in recesiune (ceea ce este de luat in calcul) este posibil ca si Moody's si Fitch sa urmeze pasul facut de S&P. Atunci cred ca am asista la un soc pe piete, care s-ar concretiza in cresterea randamentelor solicitate pentru obligatiuni americane, publice si private", a declarat pentru HotNews.ro profesorul de economie Daniel Daianu.

Daniel DaianuFoto: Agerpres

"Pe de alta parte, o tara aflata in mare dificultate - de pilda, situatie de razboi-, poate impune taxe si impozite speciale care sa asigure sustenabilitatea datoriei publice. Dar intram aici in zona ideologica a disputelor, de exemplu anularea scutirilor de taxe acordate de Bush jr (si care, culmea, erau temporare), rolul staului si bugetului public in economie samd", mai arata fostul ministru al Finantelor.

In opinia profesorului Daianu, socul va fi important din cauza rolului de pivot pe care il are SUA in economia globala. "Vor fi reverberatii pe pietele de credit intrucat costul crescut al indatorarii guvernului federal si al entitatilor americane private ar exercita un efect de evictiune si unul de demonstratie pe piete; adica ar creste marje la costul imprumuturilor pentru toti. Si marjele la CDS_uri ar creste. Sa nu uitam ca intre cei care vand polite de asigurare sunt mari grupuri financiare americane. Si daca si in Europa lucrurile se vor complica (situatia Italiei, Spaniei, Belgiei, etc) marjele pe piete vor fi si mai mari", mai spune Daianu.

Vom asista si la un aparent paradox, crede Daianu."Daca vom avea emisiuni de obligatiuni UE, de catre EFSF, aceasta va mari marjele pentru obligatiunile germane, care stabilesc benchmark-ul, intrucat Germania si alte tari creditoare vor prelua din riscurile tarilor cu probleme. Consecinta este ca marjele vor avea tendinta sa creasca pentru toate tarile din UE. Nu mai vorbesc ca bilanturile bancilor s-ar deteriora avand in vedere calitatea diminuata a obligatiunilor pe care le detin in bilanturi. Pe de alta parte, emsiuni de obligatiuni UE ar fi modalitatea de a rezolva criza datoriilor suverane in UME cu conditia insa ca tarile cu mari probleme sa aplice corectii fiscale. Altminteri Germania ar fi atrasa si ea pe tobogan, in jos", conchide Daniel Daianu