Retrogradarea ratingului Statelor Uniter de catre agentia Standard&Poor’s, anuntata vineri seara, "nu are sens", a declarat investitorul american Warren Buffett, presedinte si director executiv al companiei Berkshire Hathaway, citat de FOX Business Network. S&P a redus ratingul privind datoria publica din Statele Unite pentru prima data in istoria lor. Ratingul "AAA", cel mai bun posibil, a fost redus cu o gradatie "AA +".

Warren BuffettFoto: Agerpres

"Nu inteleg masura", a spus Buffett, care si-a reafirmat increderea in calitatea creditului Statelor Unite, afirmand: "In Omaha (n.red. Nebraska, unde isi are sediul general compania sa), SUA are inca trei de A. De fapt, daca ar fi existat ratingul AAAA, i l-as fi dat Americii".

Buffett nu s-a declarat ingrijorat din cauza scaderii ratingului, declarand chiar ca decizia nu va avea efect asupra pietelor internationale, la inceputul saptamanii viitoare: "Daca nu se intampla nimic altceva, daca celelalte variabile raman si nu apare o problema noua in Europa, retrogradarea ratingului nu va insemna nimic", a spus Buffett, unul dintre cei mai bogati oameni din lume.

"Ganditi-va la acest lucru: dupa cunostintele mele, Statele Unite nu datoreaza nicio suma de bani in alta moneda decat in dolari americani, pe care ii poate tipari dupa cum doreste. Acum, daca vorbim despre inflatie, aceasta este cu totul altceva", a afirmat el.

Intrebat daca crede ca SUA au meritat sa fie retrogradate, Buffett a raspuns: "Nu".

El a adaugat ca S&P este aceeasi agentia "care a retrogradat Berkshire."

Vineri, agentia de rating Standard and Poor'sa redus ratingul privind datoria publica din Statele Unite pentru prima data in istoria lor. Ratingul "AAA", cel mai bun posibil, a fost redus cu o gradatie "AA +", a anuntat intr-o declaratie S & P, prima agentie care ia aceasta masura, anunta AFP.

Perspectiva a fost mentinut la "negativa", ceea ce inseamna ca Standard & Poor crede ca data viitoare ratingul va fi coborat din nou. Standard and Poor invoca "riscuri politice" care vor conduce la luarea unor masuri insuficiente impotriva deficitului bugetar.