Reducerea ratingului SUA nu poate fi o veste buna pentru pietele mici si slabe, cum e cea a Romaniei. Din pacate ca de fiecare data si acest soc ne prinde nepregatiti, cu o datorie publica in crestere, banci slabite, companii vlaguite si o inflatie ridicata. In lipsa unui activ la fel de sigur ca datoria SUA, toata scara de rating se va muta in jos. Adica cel mai sigur activ acum devine aa+ si eliminam aaa. Asta nu prea are efecte pe termen scurt pentru SUA, dar inseamna enorm pentru cei la baza investment grade si mai jos. Pentru Romania asta inseamna ca am putea vorbi de revenirea in junk”, explica pentru HotNews Florin Citu, fostul economist sef al ING Bank.

Fost profesor la universitatea americana Iowa State University si angajat al Bancii Centrale a Noii Zeelande, Citu si-a deschis in aceste zile propriul blog pe care face analize macroeconomice. Agentia de rating Standard and Poor's a redus vineri ratingul privind datoria publica din Statele Unite pentru prima data in istoria lor. Ratingul "AAA", cel mai bun posibil, a fost redus cu o gradatie "AA +", a anuntat intr-o declaratie S & P, prima agentie care ia aceasta masura, anunta AFP.

Perspectiva a fost mentinut la "negativa", ceea ce inseamna ca Standard & Poor crede ca data viitoare ratingul va fi coborat din nou. Standard and Poor invoca "riscuri politice" care vor conduce la luarea unor masuri insuficiente impotriva deficitului bugetar.

SUA si-ar putea recapata in viitor ratingul avut, asa cum au facut-o de-a lungul timpului tari precum Canada sau Australia, dar specialistii se arata mai degraba sceptici in acest moment.

S & P a avertizat in luna aprilie ca ia in considerare reducerea, avand in vedere deficitul bugetar constant ridicat si cresterea datoriei publice.

Fitch si Moody's au confirmat ratingul "AAA" atribuit Statelor Unite, dupa ce autoritatile au decis majorarea plafonului de indatorare, insa perspectiva atribuita acestui calificativ este negativa, potrivit Reuters. Ambele agentii de evaluare financiara au avertizat ca SUA trebuie sa isi reduca datoria pentru a evita o viitoare retrogradare a ratingului.