Italia si Spania trebuie sa puna rapid in aplicare masurile anti-criza anuntate la summit-ul extraordinar al Uniunii Europene din 21 iulie, se arata intr-o declaratie comuna a presedintelui francez Nicolas Sarkozy si a cancelarului german Angela Merkel, data publicitatii duminica seara. Comisia Europeana a anuntat deja ca nu are un plan de salvare pentru Spania, Italia si Cipru, cele trei tari din zona euro asupra carora se exercita o presiune tot mai mare de catre pietele financiare si agentiile de rating, iar acestea vor trebui sa incerce sa iasa din impas cu ajutorul propriilor masuri anti-criza, potrivit AFP.

Parisul si Berlinul apreciaza ca "o punere in aplicare rapida si completa a masurilor anuntate este esentiala pentru ca Italia si Spania sa isi regleze finantele publice si sa recastige increderea pietelor".

In declaratia comuna este subliniat si faptul ca este cruciala adoptarea in Parlament a masurilor anti-criza propuse de Guvernele celor doua tari, pana la sfarsitul lunii septembrie.

Liderii tarilor din Zona euro au participat la un summit extraordinar la Bruxelles pe 21 iulie. La reuniunea care a avut ca teme criza datoriilor suverane si ajutorul financiar pentru Grecia s-a ajuns la un acord pentru salvarea Greciei si s-a decis ca Italia si Spania sa aplice propriile masuri anti-criza pentru a depasi criza datoriilor.