Ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din G7 s-au angajat sa intreprinda actiuni coordonate pentru a asigura lichiditate, crestere economica si pentru a sprijini functionarea si stabilitatea pietelor financiare, potrivit unei declaratii comune emise la sfarsitul conferintei telefonice, anunta Reuters.

"Aceste actiuni, alaturi de continuarea eforturilor de disciplina fiscala vor permite pe termen lung sustenabilitatea fiscala", potrivit comunicatului publicat luni.

"Salutam masurile suplimentare anuntate de catre Italia si Spania pentru intarirea disciplinei fiscale si pentru a pune bazele unei recuperari rapide a activitatii economice, alaturi de crearea de noi locuri de munca", se arata in document.

Oficialii din cadrul G7 (Statele Unite, Germania, Japonia, Franta, Canada, Italia si Marea Britanie) au declarat in mod clar ca implicarea sectorului privat din Grecia este o masura extraordinara din cauza unor circumstante unice, care nu va fi aplicata in alte state membre ale zonei euro.

"Excesul de volatilitate si miscarile dezordonate ale cursurilor de schimb au implicatii negative pentru stabilitatea economica si financiara. Ne vom consulta cu atentie in ceea ce priveste actiunile pe pietele de schimb si vom coopera in consecinta", au mai spus liderii G7.

Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din G7 au declarat ca se vor axa pe punerea in aplicare rapida a deciziilor stabilite in Acordul european din 21 iulie, privind salvarea economiei Greciei si zonei euro.

Promitand sa ramana "in stransa legatura, in saptamanile ce vor urma," liderii G7 au dat asigurari ca actiunile lor "vor asigura durabilitatea pe termen lung a finantelor publice".

Inaintea publicarii declaratiei oficiale a G7, ministrul de finante japonez Yoshihiko Noda a declarat ca membrii au fost de acord sa coopereze pentru a evita actiunile excesive ale pietelor valutare.