Statele Unite si Europa pun in pericol redresarea economica mondiala pentru ca "nu isi asuma responsabilitatea", in contextul crizei datoriei suverane, acuza luni, publicatia Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist chinez.

"Daca tarile dezvoltate, inclusiv Statele Unite si (cele din) Europa, nu doresc sa isi asume responsabilitatea, aceasta va avea consecinte grave asupra dezvoltarii economiei globale", scrie ziarul intr-un editorial.

Cotidianul Poporului a solicitat tarilor occidentale "sa aiba curajul sa gaseasca punctele comune ale politicilor lor si sa se coordoneze cu tarile in curs de dezvoltare", scrie AFP.

De la anuntul majorarii plafonului datoriei Statelor Unite, Beijingul si mass-media oficiala chineza a comentat negativ acest fapt care a evitat intrarea in incapacitate de plata a SUA, estimand ca nu a rezolvat problemele de fond ale economiei americane.

China, de departe cel mai mare creditor al Statelor Unite, a avertizat ca banca centrala chineza va continua sa-si diversifice investitiile sale in valuta straina impotriva presiunilor continue asupra dolarului.