"Daca situatia se va agrava in zona Italia-Spania ne putem astepta la disparitia euro nu la intarirea francului.S-ar putea sa asistam la sfarsitul civilizatiei occidentale. Si cum orice sfarsit determina un haos, este nevoie de un nou jandarm. Actualmente, economia chineza- care nu prea a mai inventat nimic de la Confucius incoace- va avea greutati in a conduce o economie mondiala. Nu poti fi liber copiindu-i doar pe ceilalti si asistand doar cum sfarsesc ei. La sfarsitul celeilalte civilizatii (greco-romane), haosul a durat pana la Renastere. Putem spera doar ca sfarsitul civilizatiei occidentale va veni mult mai tarziu decat sfarsitul vietilor noastre efemere", a explicat Cristian Sima, PDG al Sibex, in cadrul unei intalniri online cu cititorii HotNews.ro

Cristian Sima in studioul HotNewsFoto: HotNews.ro

Potrivit lui Sima, bursa nu trebuie inlocuita ci doar mult mai bine reglementata. "In perioada 1929-1932, atunci cand s-a infiintat SEC (Security Exchange Comission-n.red), primul presedinte a fost Joe Kennedy, tatal presedintelui si faimos speculator in anii `20. Presedintele Obama a incercat o reglementare palida, folosind insa aceleasi persoane care au contribuit la dereglementre. Titanicul s-ar fi scufundat chiar daca cineva ar fi schimbat ordinea fotoliilor pe punte", crede Sima.

In opinia economistului si matematicianului roman, economia mondiala si sistemul financiar global au nevoie urgent de noi acorduri tip Bretton –Woods. "Din nefericire lumea politica actuala este lipsita de liderii charismatici si influenti din 1945, lideri care au stabilit acordul de la Bretton Woods", mai spune Sima.

Cand vine vorba despre criza, PDG-ul Sibex e ferm: "Nu este vorba de un al doilea val al crizei, ci de o alta criza". Criza subprime a afectat sistemul bancar. mai explica acesta. "Criza datoriilor suverane a majoritatii tarilor cu economii mature va afecta economia globala, sistemul bancar si nu in ultimul rand nivelul de trai al cetateanului de rand", crede Sima.

Despre imprumuturile Romaniei:

  • Problema cea mare a Romaniei este nu sa se imprumute, ci ca nu stie ce sa faca cu banii imprumutati. Romania are o capacitate de productie agricola imensa, utilizata sub 40%. Daca am imprumuta bani pentru a dezvolta agricultura, am putea in viitor sa redevenim granarul Europei, exact in momentul declansarii unei crize alimentare.

Despre leu si interventiile BNR

  • S-a impamantenit ideea ca la cea mai mica devalorizare a leului, chiar si de 1%, BNR va interveni cu gloante suficiente pentru a opri caderea monedei nationale. Nu vreau sa dau sfaturi nimanui, dar imi pun o intrebare: este oare bine sa tragem aceste gloante? Uneori, lipsa interventiilor pe piata monetara ajuta
  • Romania va fi afectata mai tarziu la fel ca si la criza subprime. Ar trebui deja sa ne preocupe aceasta problema si sa luam masuri. Altfel, inseamna ca nu am invatat nimic din greselile anului 2008.

"Euro nu este o moneda pentru ca o moneda are o politica fiscala si monetara comuna. Euro are doar o politica monetara comuna si de aceea s-a nascut handicapat. Franta si Germania au ratingul AAA si o datorie publica pe care actualmente o pot sustine. Orice criza puternica a tarilor din UEii va contagia insa si pe ei.

Sa speram ca nu va izbucni niciun razboi si ca ratiunea va triumfa. In acelasi timp, sa nu uitam ca somnul natiunilor naste monstri", mai spune Cristian Sima

Vezi aici toate raspunsurile pe care le-a dat Cristi Sima intrebarilor venite de la cititorii HotNews.ro