Suntem o economie mica, sa nu ne impaunam. Avem campii si holde manoase, cum ne invatau manualele dintr-a patra, dar intre timp ele au fost date in chirie sau vandute. Faptul ca suntem mici e si un avantaj si un dezavantaj. E de bine pentru ca nu putem pica de sus. Suntem pe cracile mai de jos ale plopului economiei mondial, iar distanta fata de sol e mica. Cat ai scutura copacul, pici de la un metru-doi, nu pici din varful pomului, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.

E de rau pentru ca toata strategia celor ce ne conduc nu ne va conduce niciodata pe ramuri mai sus plasate.Si pentru ca, la fel ca la criza din 2008, toti neaga ca am putea fi zdruncinati.

Ce se poate face si ce nu?

S-o luam pe indelete. Ce inseamna ca SUA si-a pierdut ratingul maxim (trec peste discutiile sterile in acest moment legate de alura morala a celor care au retras AAA)? Inseamna dobanzi (teoretic) mai ridicate la noi imprumuturi. Inseamna devalorizarea usoara a USD. Tarile care incaseaza dolari se vad cu veniturile reale diminuate. Ce pot sa faca ele? Sa vanda altcuiva marfurile, sa continue in aceeasi situatie sau sa isi incetineasca productia, pentru a nu ramane cu stocurile de marfa nevandute. Cea mai probabila situatie pare cea de mijloc. Odata productia ajustata, urmeaza ajustari salariale si/sau somaj. Cand vine refluxul nu prea ai ce face. Vorba cuiva, atunci se vede cine avea slip pe el sau cine facea baie gol. Romania se lauda ca are slip. Partea proasta e ca la ultima criza a demonstrat ca se juca goala in valuri. Sa dea Domnul ca acum sa fie altceva.

E drept, leul e acum bine acoperit in aur. Dar nu te poti baza numai pe asta.

Masurile luate de Guvern au fost corecte, dar in eventualitatea unei crize, nu te ajuta.

Economia inseamna incredere

Daca o luam babeste, in Guvern nu poti avea intotdeauna incrredere. Tentatia e sa isi supraevalueze actiunile, mai ales ca vin alegeri. In BNR ar trebui sa ai incredere, dar estimarile anterioarelor „valuri”au demonstrat ca s-a plasat la fel de prost ca si Guvernul. Din nou, nu discut acum rolul si statutul BNR, ci fac un apel la memoria anilor 2008 si 2009. De unde ar putea veni optimismuol?

Raspunsul nu e deloc complicat: de la o reactie rationala si normala a marilor puteri economice. Din pacate, pana acum nu am putut lua nota de o asemenea reactie. Nu poti la infinit sa arunci cu bani, sperand ca vei rezolva problema. Drama BCE este ca au cuplat furtunul de apa la alt robinet decat la cel care ar putea stinge focul

Rezumat

Romania poate doar sa asiste la tot acest joc mondial in care fiecare incearca nu sa castige, ci sa piarda cat mai putin.Toate povestile cu monitorizarea lichiditatii si cu vigilenta diferitelor banci centrale e aidoma celei cu broasca ce se transforma in printz. Partea aia mai tampita este ca nimeni nu pare sa judece normalm, ci numai dupa modele econometrice care confirma teoriile. In spatele lor, pietele reale isi ascut cutitele.

Complexul lui Oedip opereaza si pentru piete, nu doar pentru indivizi.

Cioteste si comenteaza pe blogul Hymerion