"Indiferent ce spun unele agentii, Statele Unite au fost si vor fi mereu o tara de rating maxim (...) SUA merita intodeauna un rating AAA", a declarat luni presedintele american Barack Obama, intr-o conferinta de presa la Casa Alba. Reactia liderului american vine dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat cu o treapta calificativul Statelor Unite, care a pierdut pentru prima data in istorie ratingul maxim "AAA".

Barack ObamaFoto: Reuters

"Pietele vor creste si vor scadea, dar aici e vorba de Statele Unite ale Americii. Indiferent ce zic unele agentii, am fost si vom fi mereu o tara de rating AAA. In fata tuturor provocarilor, continuam sa avem cele mai bune universitati, printre cei mai productivi muncitori, cele mai inovatoare companii, cei mai indrazneti antreprenori din lume... ", a spus presedintele american.

Barack Obama a aparat ratingul SUA, dar a admis ca exista o problema a deficitului. "Vestea buna este ca problemele noastre pot fi solutionate rapid si stim ce trebuie sa facem pentru a le rezolva (...) Pietele si investitorii continua sa reafirme ca economia SUA este una din cele mai sigure din lume, provocarea noastra este echilibrarea deficitelor pe termen lung", a spus Obama.

Liderul de la Casa Alba a explicat ca retrogradarea SUA a venit ca urmare a blocajului politic de la Washington ( n.r. - in dezbaterile cu privire la ridicarea plafonului de indatorare), care a facut ca ajungerea la un compromis sa fie extrem de dificila si a contribuit la crearea unei imagini de incertitudine economica.

"Nu este vorba de o lipsa de planuri sau solutii... problemele economice sunt surmontabile, dar e nevoie de vointa politica", a insistat Obama.

El a promis totodata ca va veni, "in saptamanile urmatoare", cu propriile recomandari asupra modului de reducere a deficitelor federale.

El si-a exprimat speranta ca decizia agentei Standard & Poor's de a scadea calificativul SUA va crea in randul legislatorilor americani "un nou simt al urgentei" pentru rezolvarea problemei deficitului, subliniind ca reducerea acestuia nu va putea fi facuta doar prin taierea cheltuielilor. El a mentionat din nou nevoia de a mari taxele pentru americanii bogati si de a opera ajustari modeste la programele de asistenta sociala, atat de cerute, dar costisitoare.

"Implementarea acestor reforme nu necesita masuri radicale, ci presupune bun simt si compromis", a spus Obama.

Concluzii

Nimic esential nou, o dezamagire pentru piata.

A inceput cu un atac la adresa S&P, citandu-l pe Buffett in apararea rating-ului SUA.

Doua puncte importante:

  • Trebuie sa reducem deficitul bugetar prin cresterea taxelor platite de cei bogati - un mesaj de pozitie fata de republicani, dar lipsit de substanta avand in vedere faptul ca in continuare vor trebui sa ajunge la un compromise cu ei.
  • Trebuie sa extindem indemnizatiile de somaj - o recunoastere a faptului ca somajul nu va scadea prea curand si exista un fragment important al populatiei care ar putea iesi din forta de munca pentru ca nu gasesc de lucru pentru o perioada indelungata.

Reactia pietei:

Discursul a fost primit prost de piata, din cauza lipsei de continut. DJIA a scazut circa 80 de puncte de la inceputul discursului, intrand temporar sub 11000 de puncte, prag sub care a si inchis in final, atingand astfel cea mai scazuta cota din ultimele 10 luni.

Citeste si:Barack Obama a discutat cu Jose Luis Rodriguez Zapatero si Silvio Berlusconi despre criza datoriilor