Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Mugur Isarescu: Datele privind inflatia au inceput sa arate mai bine. BNR a revizuit in scadere proiectia de inflatie pentru 2011, de la 5,1% la 4,6%

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a anuntat ca banca centrala a revizuit in scadere proiectia de inflatie pentru anul acesta, de la 5,1% la 4,6%. Oficialul a explicat ca datele privind inflatia au inceput sa arate mai bine si a precizat ca spera ca imbunatatirile sa fie substantiale in perioada de vara. Mugur Isarescu a declarat ca se observa o temperare a presiunilor inflationiste in ceea ce priveste unele materii prime agroalimentare. "Datele privind folosirea capacitatii de productie din industrie ne confirma faptul ca economia a iesit din recesiune", sustine guvernatorul BNR. Volumul creditelor continua sa fie jos, ceea ce inseamna ca populatia incearca sa isi ramburseze creditele contractate anterior si ca nu are inca curajul sa ia noi credite, a precizat acesta. Isarescu a declarat ca s-ar putea sa fie presiuni de iesire a capitalului strain, insa a precizat ca piata de titluri de stat are un volum considerabil mai mare. "Credem ca economia este destul de bine astezata pe o directie buna. Raman vulnerabilitatile legate de mediul extern", a continuat guvernatorul.

Cristian Sima, PDG Sibex: Nu este vorba de un al doilea val al crizei, ci de o alta criza. Economia chineza va avea greutati in a conduce o economie mondiala

"Daca situatia se va agrava in zona Italia-Spania ne putem astepta la disparitia euro, nu la intarirea francului". Declaratia a fost facuta de presedintele Consiliului de Administratie al Bursei din Sibiu, Cristian Sima. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Sima a declarat ca "s-ar putea sa asistam la sfarsitul civilizatiei occidentale". "Si cum orice sfarsit determina un haos, este nevoie de un nou jandarm", a precizat acesta. Potrivit presedintelui Consiliului de Administratie al Sibex, "economia chineza va avea greutati in a conduce o economie mondiala". In prezent vorbim despre o alta criza si nu despre un al doilea val al crizei, sustine oficialul. Acesta a declarat ca problema cea mare a Romaniei este nu sa se imprumute, ci ca nu stie ce sa faca cu banii imprumutati. "Daca am imprumuta bani pentru a dezvolta agricultura, am putea in viitor sa redevenim granarul Europei, exact in momentul declansarii unei crize alimentare", sustine Sima.

Ministerul Finantelor a atras aproape 700 milioane lei prin certificate de trezorerie la un an

Ministerul Finantelor Publice a atras luni aproape 700 de milioane de lei prin certificate de trezorerie la un an, la un randament mediu de 6,34% pe an. Potrivit datelor BNR, bancile au depus cereri de cumparare de 1,23 miliarde de lei. Ministerul Finantelor intentioneaza sa atraga 4 miliarde de lei in luna august si 13-15 miliarde de lei in cel de-al treilea trimestru pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice. Anul trecut, Ministerul Finantelor Publice a atras de pe piata mai putini bani decat a intentionat si a respins o serie de licitatii deoarece nu a acceptat sa plateasca o dobanda mai mare de 7% pe an.

Liderii G7: Vom lua masurile necesare pentru a sprijini stabilitatea pietelor financiare

Ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din G7 s-au angajat sa sprijine stabilitatea pietelor financiare. "Salutam masurile suplimentare anuntate de catre Italia si Spania pentru intarirea disciplinei fiscale si pentru a pune bazele unei recuperari rapide a activitatii economice, alaturi de crearea de noi locuri de munca", se arata in declaratia comuna emisa la sfarsitul unei conferinte telefonice. Oficialii din cadrul G7 au declarat ca implicarea sectorului privat din Grecia este o masura extraordinara cauzata de circumstante unice, care nu va fi aplicata in alte state membre ale zonei euro. Inaintea publicarii declaratiei oficiale, ministrul de finante japonez a declarat ca membrii au fost de acord sa coopereze pentru a evita actiunile excesive ale pietelor valutare.