Ministerul Finantelor a publicat luni in Monitorul Oficial Ordinul OMFP nr. 2382 din 03 August 2011 care reglementeaza contabilitatea unui „Grup de interes economic” (GIE). "Este vorba de o noua entitate, ce va conduce contabilitatea, in partida dubla. Romania recunoaste un grup de interes economic in temeiul art. 118 din Legea nr. 161/2003, privind unele masuri de asigurare a transparentei in mediul de afaceri, prin transpunerea unor concepte din legislatia franceza. GIE se poate constitui avand de la doi la maxim 20 membri, cu scop comercial sau necomercial, si are un scop patrimonial”, explica Adrian Benta, consultant fiscal.

Vezi in atasament si noua clasificare a ocupatiilot din Romania

Grupul economic este subiect de drepturi si obligatii, este constituit prin contract intre membri, iar contractul este semnat in forma autentica in fata notarului public. Din punct de vedere al reglementarilor contabile, GIE va conduce contabilitatea pana la nivelul situatiilor financiare anuale inclusive”, mai spune Benta.

"In functie de cifra de afaceri realizata, total active si numarul de salariati implicati, grupul va intocmi situatii financiare prescurtate, simplificate sau cu cinci componente. Ca proceduri de lucru, in functie de activitatea grupului, in contabilitatea grupului, pentru activitati comerciale efectuate in numele grupului, se vor reflecta integral veniturile realizate, iar pentru alte activitati comerciale efectuate in numele membrilor, se va reflecta in venituri numai eventualul comision", mai spune Benta.

Ca usoara comparatie, explica in continuare consultantul fiscal, amintim si cateva prevederi similare din punctul de vedere al TVA, ce reglementeaza grupul fiscal, a carui principala caracteristica consta in faptul ca liderul grupului „reprezentantul” asigura decontarea TVA cu bugetul statului pentru toti membrii grupului fiscal, conform norme metodologice pentru art. 128 alin. (7) din Codul fiscal.

  •  Practic, daca un membru al grupului are de plata TVA iar un altul are de recuperat TVA, compensarea se efectueaza la nivelul grupului, cu bugetul regularizandu-se numai diferentele printr-un singur decont depus de reprezentant.

Avand in vedere ca pana la 31.12.2011 din grupul fiscal pot face parte numai marii contribuabil, urmand ca ulterior sa poata fi format un grup fiscal si din contribuabili mai mici, probabil autoritatile au adoptat reglementari contabile in acest scop.

Tot ieri, INS a publicat in Monitorul Oficial noua clasificare a ocupatiilor din Romania. “Nu sunt foarte multe de spus cu privire la acest ordin. In monitorul oficial nr. 0561/08.08.2011 s-a publicat noua Clasificare a Ocupatiilor din Romania, ce pare cuprinzatoare pentru toate meseriile, cu mai multe explicatii, intr-un volum de 64 de pagini de monitor. Ordinul mai stabileste ca pana la finele anului noua clasificare se poate utiliza in paralel cu vechiul COR, urmand ca de la 01.01.2012 sa se utilizeze numai noua clasificare. Tinand cont ca pana la data de 01.10.2011, trebuie depus un revisal conform HG nr. 500/2011, probabil ar fi bine ca la completarea acestuia sa se utilizeze noul COR”, explica Benta.