Presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache, a declarat intr-un interviu la RFI ca discursurile politice sunt "binevenite" si trebuie sa fie "accentuate", pentru a calma piata bursiera. Farmache a afirmat ca nu crede intr-un scenariu catastrofic, dupa prabusirea burselor. Investitorii "trebuie sa fie calmi, panica nu e buna", a adaugat seful BVB.

Stere FarmacheFoto: Hotnews

Iata cateva din declaratiile lui Stere Farmache:

  • "Cred ca au fost cateva iesiri publice pe aceasta tema, privind calmarea pietelor. Probabil ca ele trebuie accentuate si indreptate in mod direct asupra investitiilor pe piata de capital din Romania. Astfel de declaratii sunt intotdeauna binevenite, mai ales daca ele reflecta o realitate pe care investitorii o pot intelege si pot sa reactioneze in consecinta".
  • "Scaderea indicelui bursier nu are legatura directa cu mersul economiei romanesti, ci este mai degraba o consecinta a turbulentelor de pe pietele internationale, cauzate de scaderea ratingului SUA. BVB nu este o bursa izolata, este conectata la pietele financiare internationale, investitorii de la Bucuresti sunt investitori si pe alte piete si atunci cand apar astfel de turbulente, reactia lor se propaga pe pietele unde au investit".
  • "Amplitudinea scaderii este mai mare la Bucuresti, este firesc pentru o piata emergenta, pietele emergente cu lichiditati mai reduse sunt mai vulnerabile si in astfel de situatii amplitudinea scaderii - dar poate fi vorba si de cresteri la un moment dat - este mai mare, vulnerabilitatea unei piete mai mici este mai mare".
  • "Panica nu este buna, este un lucru demonstrat si atunci cand investitorii sunt dominati de emotie, preturile se misca abrupt".

Seful Bursei de la Bucuresti considera ca efectele scaderii burselor nu trebuie "dramatizate". Intrebat care este cel mai sumbru scenariu privind finantele mondiale, Stere Farmache a

raspuns ca nu crede intr-un scenariu "catastrofic".

In fine, Stere Farmache mai precizeaza ca Fondul Proprietatea, listat la Bursa de la Bucuresti, a avut si el de suferit.

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.