Desi tranzactiile pe piata interbancare au fost in volume mici, nervozitatea jucatorilor si lipsa unui orizont de speranta au facut ca leul sa inregistreze deprecieri atat in fata monedei unice cat si in fata francului elvetian. "Exista foarte multa crispare in piata. Lipseste un reper de optimism. Toata lumea stie ca ceea ce se intampla acum in lume va avea doua consecinte: inflatie si recesiune. Toate statele se vad nevoite sa stranga cureaua, ori asta inseamna sa tai cheltuielile, sa tai investitii, sa reduci viteza de crestere si sa intri in recesiune probabil", a explicat un trader pentru HotNews.ro

Prin urmare, leul nu parea sa aiba alte perspective decat de depreciere, a mai spus dealerul citat. BNR a afişat un curs de referinţă de 4,0221 lei pentru un franc elveţian, ceea ce reprezintă un nou maxim istoric, după ce luni ajunsese la un nivel de 3,9173 lei. In raport cu moneda unica, leul a fost cotat de BNR la 4,2670 lei/euro, iar valoarea dolarului american a ajuns la 2,9892 lei.

Consiliul Federal e nemultumit de efectele masurilor luate de Banca Centrala. Reunit la Bernerhof pentru a treia oara in aceasta vara, in prezenta Guvernatorului Hildebrand, discuta ce e de facut pentru ca economia Elvetiei sa nu sufere de pe urma francului tare si a ultimelor evolutii internationale. Cu o seara inainte, raportul euro/chf era de 1,06. “Situatia e nesustenabila la un asemenea curs”, spune unul din membrii Consiliului. Cel mai bine ar fi sa tintim cursul undeva in intervalul 1,2-1,3 franci pentru un euro. Duminica, Gerold Bührer, declara pentru SonntagsZeitung ca, “ in situatii extraordinare, un obiectiv pe curs nu ar trebui exclus pentru a sprijini exportatorii si a pastra locurile de munca”.

Tendinta leului era oarecum previzibila atata vreme cat luni, forintul maghiar a cunoscut fluctuatii importante, dupa ce pietele au sanctionat faptul ca primariile din Ungaria, imprumutate excesiv in franci au cerut premierului Viktor Orban să intervină pentru amânarea cu un an a plăţii principalului unor credite în franci elveţieni în valoare totală de 600 de miliarde de forinţi (2,2 miliarde de euro)