Activele bancilor au urcat la sfarsitul lunii iunie cu circa 10 miliarde de lei, iar solvabilitatea acestora, desi la un nivel mai mult decat confortabil- 14,8% fata de minimul solicitat de BNR de 8%- e in usoara scadere fata de martie 2011, potrivit datelor comunicate de Banca Nationala. ROE (profit net anualizat / Capitaluri proprii la valoare medie) a coborat in iunie la 0,632% de la 5% cat inregistra in martie. Capitalurile proprii sunt reprezinta practic contributia actionarilor la finantarea businessului. O rentabilitate mare a capitalurilor proprii inseamna ca o investitie materiala mica a actionarilor a fost transformata intr-un profit mare.

De regula, ROE poate fi crescut prin doua metode. Orimaresti profitul pastrand acelasi capital, ori te zbati sa obtii acelasi profit la un capital propriu in scadere (precizam ca nu e vorba despre scaderea nominala a capitalurilor proprii, ci a ponderii acestora in activele totale).

Rentabilitatea activelor bancare (ROA - Profitul net anualizat raportat la totalul activelor luate la valoare medie) a scazut insa la 0,06% fata de nivelul din martie, de 0,46%. ROA masoara performantele resurselor angajate fara a lua in considerare mecanismul de finantare (provenienta surselor de finantare), rezultatul exceptional si incidenta fiscala (impozitul pe profit).

O banca cu un grad mare de indatorare si cu un grad mic de finantare din banii actionarilor va avea, in general, o rentabilitate mai mare a capitalurilor proprii decat una care se finanteaza mai mult de la actionari. Avantajul este obtinerea unui profit mai mare pe seama aceleiasi investitii din partea actionarilor, insa dezavantajul este riscul mai mare pe care il da o dependenta ridicata de datorii.

Rata rentabilităţii activităţii de bază (Venituri operaţionale / Cheltuieli operaţionale) isi continua trendul descendent,coborand la 148,2%, in timp ce rata creditelor neperformante urca la13,35% (nivelul din martie fusese de 12,7%) mai arata datele Bancii Centrale.