Fructele, zaharul si cartofii au fost primele 3 produse din cosul de consum care s-au scumpit cel mai puternic in iulie, ducand rata anuala a inflatiei la 4,85%. "În luna iulie 2011 faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 1,9%, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%, respectiv 0,9%. Indicele preţurilor de consum (IPC) în luna iulie 2011 faţă de iunie 2011 este 99,65%" se arata in comunicatul remis de Institutul National de Statistica.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (august 2010 - iulie 2011) faţă de precedentele 12 luni

inflatia

inflatia

Foto: Hotnews

(august 2009 - iulie 2010) determinată pe baza IPC şi cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 7,6%.

"Accelerarea recenta a cresterilor preturilor produselor energetice si ale materiilor prime configureaza mentinerea ratei anuale a inflatiei din zona euro pentru restul anului 2011 peste valoarea de 2 la suta, a carei vecinatate inferioara este urmarita de Consiliul guvernatorilor BCE. Cresterea medie anuala a indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este preconizata sa atinga 2,6 % în 2011", se arata in Raportul privind inflatia prezentat zilele trecute de Guvernatorul Isarescu.

Potrivit aceluiasi document, rata dobânzii externe EURIBOR la 3 luni este proiectata pe o traiectorie în crestere. Traiectoria cursului de schimb EUR/USD prevede o usoara depreciere graduala a monedei euro, inversând tendinta recenta de apreciere a acesteia fata de dolarul american. "În aceste conditii, nivelurile medii din cei doi ani ale cursului de schimb ramân marginal mai ridicate decât cele din runda precedenta.Traiectoria pretului international al petrolului din proiectia actualizata este inferioara celei din Raportul asupra inflatiei precedent, însa variatiile trimestriale corespunzatoare sunt apropiate de cele presupuse anterior", mai noteaza documentul.

Ca incertitudini la adresa scenariului de evolutie a pretului petrolului, U.S. Energy Information Administration mentioneaza posibile turbulente în unele regiuni productaoare de titei, disensiuni între membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu privire la ajustarea cotelor de productie si evolutia activitatii economice globale.

Marti, China a publicat si ea cifrele privind inflatia. Indicele preturilor a crescut la chinezi pana la 6,5%- cel mai inalt nivel din ultimii 3 ani. Ingrijorarile lor sunt foarte mari, premierul Wen Jiabao facand o prioritate absoluta din lupta impotriva inflatiei. In Germania, inflatia a ajuns la 2,4% din cauza preturilor la energie si la carburanti.