​Entuziasmul de ieri de pe burse a fost doar un scurt puseu, se pare. Azi de dimineata bursele asiatice au deschis in scadere. Nikkei a deschis pe minus 2 si apoi a “revenit” la minus 1,3. Hong Kong avea acum 20 de minute minus 1,2, Australia minus 1…

Germania a incheiat un acord cu Elvetia in zona fiscalitatii. Banuiti de ce…Ca veni vorba de elvetieni, pentru a intelege mai bine cum sta treaba cu efectele masurilor luate de SNB pentru a stopa aprecierea francului, aveti aici o serie de reportaje TV foarte bine structurate. Cum le loveste francul tare incasarile din turism, ce spun economistii, bancherii, cand a mai trecut Elvetia prin asa ceva si cum a procedat etc. Totul e sa stiti franceza.

Guvernatorul Bancii Angliei a prezentat tot ieri Raportul privind inflatia. Estimarile lui -inflatie de 5% la sfarsitul anului. Cat priveste cresterea economica, a revizuit-o in jos (a cincea oara) pana la 1,5% in 2011 si 2% in 2012. Aici aveti conferinta de presa de dupa.

Fitch Ratings coboara si ea ratingul Ciprului, care va creste TVA cu 2 pp (la 17%), va taxa marile averi si depozitele bancare. Probabil va fi nevoita sa apeleze si la un sprijin extern.

Bancile franceze au pierdut ingrozitor ieri pe bursa . Drept e ca detin aproape un PIB al Romaniei din datoria italiana (97,6 de miliarde eur). Nu mai vorbesc de cat au in titluri grecesti.

Cancelarul Merkel pare a avea probleme in interior, din cauza incapatanarii.

China renunta la orice proiect privind constructia de cai ferate.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.