Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Strategia fiscal-bugetara 2012-2014: Veniturile bugetare vor creste cu 9% in 2012, iar cheltuielile cu 5%

Veniturile bugetare vor creste cu 9% anul viitor, in vreme ce cheltuielile se vor majora cu 5 procente din cauza programelor de investitii. Informatiile fac parte din Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2012-2014, ce a fost adoptata miercuri de catre Guvern. Potrivit ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, pentru anul viitor se estimeaza o alocare de 43 de miliarde de lei pentru investitii, urmand ca in urmatorii doi ani aceasta suma sa urce pana la peste 55 de miliarde de lei. In Strategia fiscal-bugetara se estimeaza ca deficitul bugetar va fi de 3% din Produsul Intern Brut pentru anul viitor si de 2,2% din PIB pentru 2014. Documentul va fi transmis spre adoptare Parlamentului in procedura de urgenta.

Statul cauta un nou actionar la Posta pentru capitalizarea companiei

Statul cauta un nou actionar la Posta pentru capitalizarea companiei. Este vorba despre atragerea unui nou investitor in Posta Romana, cu implicare in managementul companiei, prin intermediul unei majorari de capital. Aceasta operatiune permite statului sa ramana actionar majoritar, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme. Acesta a precizat ca au existat deja discutii cu reprezentantii Fondului Proprietatea (actionari minoritari ai companiei nationale cu 25%) care au agreat aceasta solutie. Ministrul a declarat ca au existat discutii si cu reprezentanti ai unor institutii similare din Belgia, Austria si Germania. Primii care au venit la negocieri au fost reprezentantii Postei din Belgia, care au propus un model de implicare in management si actionariat, sustine Vreme. Conform datelor de la Ministerul de Finante, in 2009 Posta Romana a inregistrat o cifra de afaceri de 1,43 de miliarde lei si o pierdere neta de peste 180 milioane lei. Compania are in prezent circa 35.000 de angajati, iar sindicalistii sustin ca circa 14.000 de angajati sunt factori sau agenti postali care au venituri lunare de circa 1.000 lei. Posta Romana are ca actionari statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor - cu 75% din actiuni si Fondul Proprietatea cu 25% din actiuni.

Francul elvetian a atins un nou nivel record in raport cu moneda nationala, de 4,0865 lei

Francul elvetian a atins miercuri un nou nivel record in raport cu moneda nationala, de 4,08 lei. Leul a continuat astfel sa se deprecieze in fata francului elvetian, desi Banca Nationala a Elvetiei a anuntat noi masuri pentru a contracara aprecierea francului. Banca Centrala a precizat ca moneda locala este "masiv supraevaluata" si reprezinta o "amenintare" pentru economia tarii. La o saptamana de la anuntul primelor masuri de franare a intaririi francului, Banca Nationala a Elvetiei a decis sa creasca semnificativ nivelul de lichiditate din piata prin intermediul operatiunilor de swap valutar. Acestea reprezintă tranzacţii în care participantii schimbă sume exprimate în două monede diferite, la începutul unei perioade, şi le răscumpără la o dată viitoare prestabilita. In doar o saptamana, aprecierea francului a fost de 6% faţă de euro şi de 1% în raport cu dolarul american. Oficialii elvetieni spun ca vor continua să monitorizeze îndeaproape evoluţiile de pe piaţa valutară şi vor lua măsuri suplimentare, dacă este necesar.

Franta neaga zvonul retrogradarii ratingului de tara. Fitch confirma calificativul AAA cu perspectiva stabila

Ministerul francez al Finantelor a negat "formal" zvonurile privind retrogradarea ratingului Frantei de catre una dintre agentii. Zvonul a provocat o noua scadere pe bursele internationale, miercuri dupa-amiaza. Intre timp, agentia de rating franco-americana, Fitch, a confirmat calificativul AAA, cu perspectiva stabila pentru Franta. Ministrul francez de Finante, Francois Baroin, a declarat ca "aceste zvonuri sunt complet nefondate si cele trei agentii de rating, Standard and Poor's, Fitch si Moody's au confirmat ca nu exista nici un risc de scadere a ratingului". Toate bursele europene au scazut spre finalul sedintei de tranzactioanare de miercuri, iar actiunile bancii franceze Societe Generale au scazut peste 21%, pana la 20,16 euro, cel mai redus nivel din ultimii doi ani si jumatate.