O banca din Asia a oprit liniile de credit catre marile banci franceze, iar alte cinci analizeaza serviciile financiare pentru schimburi comerciale si riscurile liniilor de swap, in urma temerilor privind expunerea bancilor franceze la criza din zona euro, au declarat, joi surse pentru Reuters, scrie Mediafax.

Zvonurile care au circulat, miercuri, pe burse ca Franta ar urma sa piarda ratingul "AAA", negate ulterior de agentiile de evaluare financiara, au contribuit la declansarea celei mai mari cresteri de la criza din 2008 a indicatorului european care masoara costurile de asigurare a datoriilor impotriva riscului de neplata.

Aceasta amplificare brusca a perceptiei riscului, impreuna cu scaderi puternice ale cotatiilor bancilor franceze, a determinat unele banci asiatice sa accelereze analiza riscului liniilor de swap si sa ia in calcul o reducere a expunerii fata de institutiile de credit din Europa, au afirmat surse din cele sase banci.

Contactat in privinta deciziilor luate de bancile asiatice, un purtator de cuvant al bancii franceze BNP Paribas a afirmat: "Nu comentam niciodata zvonurile din piata".

Societe Generale nu a avut o reactie imediata, iar un reprezentant al Credit Agricole a afirmat ca banca nu va comenta.

Bancile din Asia si sursele, intre care ofiteri de risc, traderi importanti si bancheri, nu au putut fi identificati din cauza naturii sensibile a informatiilor. Seful diviziei de risc pentru instrumente de trezorerie la o banca din Singapore, cu o prezenta semnificativa in regiune, a declarat ca liniile de credit cu bancile franceze au fost taiate din cauza riscului perceput in a imprumuta bani acestora.

"Am oprit. Limitele au fost scoase din sistem. Trebuie aprobate toate cazurile individual", a spus bancherul, fara sa numeasca bancile franceze vizate.

Societe Generale publicase, miercuri, un comunicat in care neaga zvonurile legate de stabilitatea financiara a grupului dupa ce actiunile au scazut cu pana la 21%. Anuntul nu a reusit sa inlature o mare parte din temerile pietelor, iar actiunile bancii au incheiat sedinta in declin cu aproximativ 15%.