Alte declaratii ale lui Isarescu:
- Toată lumea vorbea de criză în 1971, de criza dolarului. Peste zece ani, după atâta criză a dolarului, am constatat că dolarul devenise rege. Au trecut 40 de ani şi toată lumea vorbeşte despre criză în continuare. Eu, personal, mă feresc de acest cuvânt sau dacă nu mă feresc de cuvântul criză, am o mare reţinere în a-l folosi.
- România trece prin noi transformări. Ştim cu toţii că există cicluri lungi în viaţa socială, care vin din comportamentul uman, acum optimist, mâine pesimist. Ceea ce se numeşte în prezent criză seamănă în mintea mea cu ceea ce am auzit în urmă 40 de ani.
- După asemenea crize, avem o singură certitudine: că lumea se va schimba
- (catre studenti) Nu va temeti daca veti fi contestati. Si noi am fost aici la BNR si am invatat ca din confruntari iese adevarul si mai-binele.
- Aproape de la inceputurile reformei BNR a existat preocuparea de inlocuire cu tineri a echipelor din banca. Ne-am tras unul dupa altul, cum se spune. In 1990, putini erau aceia care stiau ce e aceea economie de piata. Cu timpul, criteriul selectiei a devenit valoarea. Acum stiu ca in momentele de cumpana avem straluciti reprezentanti formati in Banca Nationala.Formati in Romania si in strainatate.
- Am avut si dezamagiri la concursurile pentru ocuparea unor posturi. Un director din BNR care are studii in strainatate imi spunea cu uimire ca multi candidati au adus atatea diplome si titluri incat s-ar fi umplut umple un vagon, dar niciunul nu a fost admis. Era o diferenta socanta intre hartiile lor si stiinta pe care o demonstrau.
- Orice banca centrala are obligatia sa isi dezvolte o scoala proprie.Nici eu nu m-am desprins de scoala, am continuat sa profesez la ASE si la Universitatea Timisoara. Munca in banca m-a invatat sa fiu rational si eficient. Si sa tineti mine:In functie de eficienta vom fi cantariti si evaluati
- Sa cautati acele locuri in care puteti sa dati din dv ce e mai bun (catre studenti)
- 15 august 1971. Atunci s-a marcat renuntarea la sistemul Bretton Woods. In 16 august am vrut sa ma angajez la Institut. Purtam plete, am purtat si doliu dupa Hendrix. Stateam timorat si citeam, cand deodata, usa se deschide si un alt tanar striga disperat :s-a devalorizat dolarul, e criza!!! Tanarul de atunci este Petru Rares, directorul de acum al institutului bancar
- Sa nu va mirati daca veti fi ironizati.Toate generatiile au fost ironizate. Cei din 1848 erau facuti ironic bonjurist
- SI BNR a fost contestata la inceputurile ei pentru ca producea bani din credit, ceea ce parea atunci o mare escrocherie
- In zilele in care citeam la institutul de economie , am dat de o replica celebra Guvernul acesta nesabuit, nu a facut nimica domnilor. Uitati-va la scoli, la spitale. Dar ceea ce e mai jalnic e ca acest Guvern nu face nimic pentru dezvoltarea industrie. La titei, uitati-va unde am ajuns: ne depasesc pana si Statele Unite
- Dupa ce am fost numit Guvernator si am vizitat Tezaurul, fostul Guvernator a intrat in birou, a incuiat usa, ceea ce m-a si speriat putin, a deschis seiful personal si a scos un dosar mai invechit. Era dosarul Tezaurului . In 1922 s-a intocmit acest dosar cu documentele originale, acordul dintre Guvernul nostru si cel tarist. Vreau sa va spun ca din 1922 se preda din mana in mana de la Guvernator la Guvernatorul urmator fiind un juramant ca BNR nu va renunta niciodata la Tezaur. Sa va asteptati ca atunci cand vi se va preda stafeta sa primti si responsabilitati
- Lumea se schimba. Nu stim insa cum va arata ea. Poate tinerii pot intui..
Lasa si bancilor o portita legala prin care sa se poata apara de "greselile" "angajatilor" ... :0
si de cand e in BNR nimeni n-a mai auzit de el. dovada ca acolo sunt reguli clare si nu te mai trezesti vorbind din orice.
m-am saturat sa vad numai habarnisti pe aici trezinduse comentand la orice. cica a fost spiritual cu gluma lui :)
am spus ca nu Isarescu l-a pus in BNR ci parlamentul, mai exact hrebenciuc(psd)
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-6250412-update-liberalul-bogdan-olteanu-primit-avizul-pentru-pozitia-viceguvernator-bnr-daianu-primit-aviz-negativ.htm
nu inteleg cu ce schimba ce spui tu cu ce am spus eu.
sau poate ai vrut sa spui altceva si nu ai reusit sa te exprimi :)
Studentii trebuie sa inteleaga ca banii nu vin fara munca si angajarile nu se fac numai pe pile.
recent am cunoscut un student in ultimul an la HBS si iti pot spune ca nu era foarte briliant... era un om destul de normal cu cunostinte de baza... sansa lui a fost sa aiba parinti care sa isi permita niste cheltuieli ...
Cati oameni cu Harvard, Cambridge, Yale, MIT, Princeton ai auzit tu ca s-au intors in Romania? Si aia care au venit, daca chiar or fi, stai tu linistit ca nu a fost nevoie sa le recunoasca cineva diplomele.
Crezi ca nu au si aia Spiru Haretu lor? Ia da un search pe google "Distance learning MBA".
PS. In postul de mai sus, nu am intentionat sa jignesc pe absolventii de la ASE, dimpotriva, au fost studenti eminenti, ulterior economisti de exceptie. Am pus in discutie doar modul mafiot de promovare al profesorilor in cadrul Universitatii respective (si nu este singura!). In strainatate, studentii noteaza profesorii (inainte de examen) si daca doi ani consecutivi, un profesor are "note mici" este discutata "catedara" lui in "consiliu". In caz de recidiva, este inlocuit!
Sigur, cand nu ai incredere in criteriile de selectie (facultatea respectiva produce incompetenti) trebuie sa fii mult mai atent si misiunea ta ca angajator devine imposibila. Nu poti sa-ti dai seama efectiv daca omul este potrivit pentru tine in cateva intalniri.
E o industrie care merge foarte bine numai ca sunt tactici diferite. In afara incearca sa se ia cat mai multi bani de la cat mai putini studenti, iar la noi se incearca sa se ia cat mai putini bani de la cat mai multi studenti. Sau ma rog, in functie de piata. conjunctura, etc.
Scoli bune avem si noi, au si ei. Scoli proaste avem si noi, au si ei. Difera putin proportiile, dar ideea e aceeasi.
Mai nou toti fac MBA-uri. Asta e moda in afara, sa ai MBA si sunt o gramada de scoli care scot MBA-isti pe banda cu o pregatire cel putin indoielnica. Dati un search pe google dupa "MBA distance learning" si sa vedeti acolo.
Escrocheria nu a fost inventata de romani. Noi nici macar nu am perfectionat-o, ci am luat elementele ei de baza, grosolane. Adevarata escrocherie fina si de catifea e in tari precum Anglia, Elvetia, Belgia... etc.
Dar afara conteaza CV-ul, dar mai ales ce stii sa faci. Sigur ca poti avea MBA si doctorat, dar s-ar putea sa nu te ia fiindca esti "prea calificat" si ceri salariu prea mare.
Sau te iau si dupa 3 luni sau mai putin se lamuresc repede si esti dat afara. Ma refer la sectorul privat, cel generator de profit si venit.
E foarte posibil ca in sectorul guvernamental sa mearga asa si o data intrat sa cam fii asigurat pina la pensie...
Sigur se cauta diplome, dar se cauta si locul unde ai obtinut-o.
Dar nu e nebunia cu avutul de diplome multe si marunte.
O diploma nu-ti da automat si competenta.
Si piata muncii e mult mai activa. In general omul schimba companiile destul de des. Si in acest moment diploma conteaza mai putin. Conteaza referintele de pe unde ai mai lucrat, referinte scrise sau telefoane date sa intrebe de tine.
Cam asta e diferenta.
M-am simtit lipsita de putere cand am vazut ca cereau MBA in afara.
Am vrut sa ma inscriu la cel mai modest post -atat imi permitea timpul si am primit recomandarea sa accesez unul mai petrentios.
Ciudat sau nu, m-a lovit Vodafone cu o factura de 3,000 RON, din greseala cica, si am alergat sa rezolv factura la plata in loc sa invat.Nu ii iert pentru ceea ce mi-au facut. Greseala era in curtea lor si pe mine m-a costat scump timpul pierdut cu ei ca dupa corespondenta si discutii sa revina la o factura normala.
Mai tarziu am vazut ca nu s-a ocupat postul si nici l-au mai scos la concurs.
Penibil.
Parerea mea este ca razboiul a inceput de ceva timp insa nu se trag gloante de plumb ci ratinguri si devalorizarii...adica s-a mutat in plan financiar bancar.
Isarescu nu e departe de adevar cand spune ce spune mai sus in articol.
Degeaba ai pe tine 10 mitraliere ( a se citi diplome)daca tragi ca prostu' aiurea in zare si nu dobori nimic...nu-i asa?...:))))
....cum sa fii bagat in seama pe campul de lupta cand tu nu prezinti incredere camarazilor tai de arme...
o fi deranjat si el pe cineva sau ceva...sau mai bine spus o fi avut ceva din care aia putini or fi vrut o felie....nu-i asa?
Daca s-ar dori sa se afle ADEVARUL despre cum a fost condusa ROMANIA in ultimele 2 decenii, atunci, multe capete de politicieni si functionari publici ar fi ghilotinate.
mult succes, Excelenta!
Totusi, ultimii 20 + 50 de ani au fost cred "spuma neagra" a administratiei romanesti si "romanesti" din cei 2000 de ani de mai sus!
Domnule Isarescu, clonati-va sa rezolvam situatia din RO. Alta iesire nu vad.
Acum serios, mult succes Domnule Isarescu si continuati sa spuneti lucrurilor pe nume ca este nevoie (sunt mult prea putini ca dumneavoastra in RO)!
Pai normal ca poti veni si cu vagonul de diplome ca daca nu ai pe nimeni acolo,in sistemul lor, esti fiul ploii.
Lipsa de informare corecta si spalatul creierului putred cu acid tembelizorat, v-au facut sa ajungeti sa criticati una din putinele valori pe care le mai are Romania... Isarescu.
Cineva care mai are putin pana la incheierea unui mandat este mai putin stresat si de ceea ce se va intampla la urmatoarele alegeri, asa ca ce ar fi daca ar incerca sa rezolve si aceasta problema?
Din punctul meu de vedere dl. Isarescu a adus contributii deosebite Romaniei - si inca una: aducerea tezaurului - nu ar face decat sa ii consolideze prestigiul. De o fi una, de o fi alta...
Superba trebuie sa fii fost prezentarea in fata tinerilor...
Banci straine !
Toate tarile au incercat sa jupoaie bancile , insa Romania , este singura tara care a ajutat bancile care nu erau in faliment , si nici capital autohton nu aveau ....
PACAT ! Branza buna in burduf de ... Basescu ....
Da, Isarescu a eliberat bancilor bani din rezerva minima obligatorie in valuta, care era uriasa. Adica ERAU BANII BANCILOR. Iar acea rezerva oricum trebuia redusa pas cu pas, pentru ca BNR oractica un procent urias fata de ce se practica prin Europa. Pentru acei bani BNR platea dobanda de 2,75% catre banci.
Practic BNR a inlocuit acea dobanda cu banii de la FMI, pentru care plateste dobanda de..3%. Repet: erau banii bancilor, nu li s-a dat vreo pomana.
Dar e clar ca a fost in avantajul bancilor. Dar si bancile au semnat intelegerea de la Viena prin care au garantat ca nu isi retrag capitalurile din Romania. Si, din cate stiu eu, s-au tinut de cuvant. Sistemul bancar din Romania e inca in picioare si nu am avut niciun faliment major in sistemul bancar.
Si inca ceva: a fost o chestie facuta sub presiunea bancilor straine si a FMI. Si nu prea era loc de intors. Fara acordul ala o pateam rau in materie de credibilitate externa. Si aveam de acoperit un deficit urias. A fost o cedare, dar o cedare calculata. In conditiile date, e prea mult spus greseala. Alternativa era sa nu mergem cu FMI-ul. Si acum cam eram in incapacitate de plata. Nu gaseam finantare pentru deficit.
Ca si cum Isarescu sta si citeste comentariile astea si imediat raspunde: "Da dle Goguleanu aveti dreptate dar ... "
Asta probabil e invatata de la marele maestru Stan: "Dle Gadea, Dle Gadea .... "
Patetic, daca ai un comentariu de facut, fa-l, spune parerea ta dar ce folos sa te adresezi cuiva care oricum nu iti raspunde..
S-ar impusca. Sistemul financiar global o sa faca practic colaps in urmatorii cativa ani. S-au intins prea tare cu creditarile in ultimele decenii.
Bafta Romania, ca ave-ti nevoie mare!
Bancile isi vor restrange activitatea semnificativ. Orice imprumut dat va fi analizat si rasanalizat, pentru ca nemaiexistand crestere economica permanenta (lipsa energie) nu va mai fi risc scazut de nerambursare. Practic afacerea finantata va lua locul altei afaceri de acelasi tip care se inchide din varii motive, nu va fi ceva nou (sau in procent mult mult mai redus decat in "vremurile bune"). Oamenii vor saraci din restrangerea economiei si nu vor mai utiliza bancile (pentru economisire sau altceva). Chiar daca sistemul monetar nu va colapsa, exista riscul trecerii in anumite procente la troc, ceea ce va fi un sut puternic in stomacul bancilor. Consecutiv statele vor suferi si de aceea trebuie sa se restranga sustenabil permanent pana ating punctul de zero.
ar fi timpul sa se schimbe lumea, sa nu mai vedem de exmplu fotbalisti analfabeti doldora de bani, cu toata fauna din jurul lor, sa nu mai vedem toata fauna romaneasca imbogatita prin furt, s.a.m.d.....poate vine si vremea valoriilor!
A spus-o si Eminescu, intr-o forma mai evoluata.
Stim foarte bine! Am aflat aici:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JqgDzEqdvb0
ce le poate capul bancherilor.
NO COMMENT!