Profesorul de economie Daniel Daianu considera ca strategia fiscala 2012 - 2014 prin care sint inghetate pensiile si angajarile in sectorul public nu e lipsita de temei. El spune la RFI ca strategia e o "veste rea" din punct de vedere social. Fostul ministru de finante crede ca Romania ar trebui sa amelioreze colectarea veniturilor fiscale, asa cum a facut Bulgaria, si sa creasca absorbtia fondurilor europene.

Daniel DaianuFoto: HotNews.ro

"Documentul nu e lipsit de temei pentru ca perspectiva cresterii economice in tarile UE e foarte incetosata. Prin urmare, prudenta este justificata. Prudenta extrema care rezulta din acest document, ca si deteriorarea contextului international, si ma refer in primul rand la stirile care arata ca perspectiva cresterii economice nu e imbucuratoare, arata o data in plus ca spatiul fiscal care ar exista pentru executia bugetara din 2012 nu ar trebui sa fie utilizat pentru scopuri care sa pericliteze o consolidare fiscala neterminata. Ma refer aici la discutiile recente despre o posibila marire a salariilor bugetare in 2012".

Rep: Stim cam ce economii s-ar face prin aceasta strategie?

"Nu trebuie sa judecam numai aceste masuri. Trebuie sa ne uitam la toata gama de masuri avuta in vedere de cei care au redactat acest document. As mai spune ceva: o mare lupta care ar trebui purtata in Romania este cresterea incasarilor fiscale care sa permita bugetului sa respire mai usor. S-ar permite astfel realizarea unor proiecte de infrastructura, sau alte masuri. Cum am putea face ca absorbtia fondurilor europene sa creasca substantial, de exemplu ? In opinia mea, fondurile europene sint singurul piston care ne permit sa luptam eficace impotriva efectelor nefaste ale acestei crize".

Continuarea pe www.rfi.ro