Economia mondiala a intrat intr-o "faza noua si mai periculoasa", care lasa foarte putina marja de manevra pentru tarile cele mai dezvoltate, a declarat sambata presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, potrivit AFP.

Zoellick considera ca problema datoriei tarilor europene este mult mai ingrijoratoare in viitorul apropiat decat consecintele "pe teremen mediu si lung" ale retrogradarii ratingului datoriei SUA, care a provocat panica pe piete.

"Suntem la inceputul unei furtuni noi si diferite, nu este aceeasi criza ca in 2008", a afirmat el, intr-un interviu publicat sambata de saptamanalul australian Weekend Australian.

"In ultimele 15 zile, am trecut de la o recuperare dificila - cu o crestere buna pentru tarile emergente si pentru cateva tari, cum ar fi Australia, insa mult mai ezitanta pentru tarile cele mai dezvoltate - la o faza noua si mai periculoasa", a explicat seful Bancii Mondiale.

Criza din zona euro "ar putea fi problema cea mai importanta" a economiei mondiale, a adaugat Zoellick, indemnand tarile europene sa ia masurile necesare cat mai rapid posibil.

"Lectia din 2008 a fost: cu cat astepti mai mult, cu atat masurile vor fi mai severe", a mai afirmat el, incurajandu-l pe premierul britanic David Cameron sa mentina, in pofida revoltelor, masurile de austeritate, care sunt "cu adevarat necesare".

Robert Zoellick a estimat totodata ca aceasta criza a fost pe cale de a transfera "foarte repede din punct de vedere istoric" puterea economica a Occidentului catre China, care poate insa "sa nu-si asume acest rol", preocupata fiind de propriile sale probleme.