Miliardarul american George Soros spune ca atat Grecia cat si Portugalia ar trebui sa paraseasca Uniunea Europeana si, respectiv, zona euro, din cauza crizei provocate de datoriile masive ale acestora, transmite AFP.

"Problema greaca a fost atat de prost tratata, incat cel mai bun lucru care poate fi facut acum (pentru Grecia) ar putea fi o iesire din UE si din zona euro", a declarat Geroge Soros, intr-un interviu publicat duminica de revista germana Der Spiegel.

El a sugerat ca acelasi lucru ar putea fi luat in calcul si de Portugalia. "UE si moneda euro vor supravetui acestui lucru", a adaugat el.

George Soros a insistat totodata ca a venit timpul ca membrii zonei euro sa accepte introducerea de obligatiuni europene (eurobonduri), fata de care Germania se opune vehement.

"Fie ca iti place sau nu, moneda euro exista. Si pentru ca aceasta sa functioneze corect, tarile din zona euro trebuie sa poata sa-si refinanteze o mare parte a datoriilor lor in aceleasi conditii", a sustinut Soros.

Omul de afaceri, in varsta de 81 de ani, care a castigat peste un miliard de dolari pariind impotriva lirei sterline in 1992, a mai spus ca nu are nicio intentie de a specula impotriva monedei euro.

"Cu siguranta nu intentionez sa pariez impotriva euro, deoarece chinezii au un mare interes pentru o alternativa la dolar si vor face tot posibilul sa-i ajute pe europeni sa-l salveze", a declarat Soros.