In acest moment exista negocieri pentru deschiderea la Bucuresti a unei reprezentante a China Development Bank, a anuntat luni la Beijing presedintele Camerei de Comert a Bucurestiului, Sorin Dimitriu. "Probabil vom finaliza pina la sfirsitului acestei vizite in China negocierile", a mai spus Dimitriu.

Rugat de reporterul HotNews.ro sa ofere amanunte despre aceste negocieri, Wang Tianwen - reprezentantul in Romania al bancii chineze - a spus ca nu este la curent cu discutiile.

China Development Bank este una dintre cele mai importante banci chineze, fiind sub directa jurisdictie a Consiliului de Stat - o institutie practic similara cu Guvernul Chinei. Presedintele bancii are rang de ministru, iar activitatea institutiei este practic subordonata intereselor de stat ale Chinei.

Sorin Dimitriu a mai anuntat ca institutia pe care o conduce va deschide in primul semestru din 2012 un birou de reprezentare la Beijing. Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Bucurestiului a mai spus ca, impreuna cu partenerii de afaceri din China, a fost constituit "un consortiu de firme care a avansat un pachet de proiecte de investitii de un miliard de euro. Ele vor fi prezentate in octombrie 2011, cu prilejul urmatoarei prezente a Camerei in China".

Dimitriu a spus ca proiectele au in vedere investitii in domeniile materialelor de constructii, agroalimentar, al energiei regenerabile, dar si in ceea ce priveste proiecte de cercetare privata - in special in domeniul aeronauticii.