Pietele financiare au tratat intalnirea Merkel-Sarkozy ca pe un esec. Miercuri dimineata moneda unica europeana pierdea lent teren in fata dolarului (si se tranzactiona la un curs de 1.4352 dolari în Tokyo), petrolul recupera o zecime din pierderea de marti seara, economistii spunand ca summitul nu a adus nimic nou sau util. "Ne-am fi asteptat la o mulţime de detalii legate de regula de aur a echilibrului bugetar. Care vor fi sanctiunile in caz ca ea nu va fi respectata? Vor exista exceptii de la regula?", spun unii dintre ei. "Dezamagitor. Investitorii s-au ales de pe urma acestei intalniri doar cu o mulţime de bune intenţii şi de declaratii, dar fara nicio masura care sa rezolve criza datoriilor şi cea bancară", spun altii.

"Reuniunea s-a încheiat cu nicio soluţie clară, iar traderii au inceput sa vanda euro", explica Nobuyoshi Kuroiwa, dealer la banca Hachijuni. O alta ingrijorare e legata de franarea cresterii economice in Europa. "Economia germana este „liderul” creşterii în Europa. Daca Germania incetineste, acesta se va vedea in tot restul continentului”, spune Andy Lipow de la Lipow Oil Associates.

Vezi aici care au fost concluziile reuniunii franco-germane

Intâlnirea dintre preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel a avut loc cu aproximativ două ore înainte de închiderea burselor americane. Intrucat aceasta a fost vazuta ca o dezamăgire pentru investitori, indicii bursieri au coborat, la fel ca si pretul petrolului si valoarea monedei unice.

"Propunerile par a fi lipsite de substanta si nu au puterea de a calma pietele, mai spun economistii. "Este mai degraba o decizie favorabilă. Dar diavolul este în detalii", a declarat Philippe Waechter AFP, director al cercetării economice la Natixis AM.

Cotidianul elvetian Tribune de Geneve trateaza intalnirea Merkel-Sarkozy ca pe o reuniune de fatada, care nu rezolva niciuna din crizele existente. Elvetia are de suferit de pe urma crizei prin aprecierea francului, considerata a fi o moneda de refugiu. De cand puterea monedei elvetiene a crescut, numarul turistilor care sosesc in Elvetia scade neintrerupt, iar consumul se muta in tarile vecine de unde pot fi cumparate marfuri mai multe cu aceiasi bani.

"Ne-am fi asteptat la o mulţime de detalii legate de regula de aur. Care vor fi sanctiunile in caz ca ea nu va fi respectata. Vor exista exceptii? In ce ar utea consta ele?, s-a mai intrebat Waechter. Potrivit acestuia, anunţurile sunt foarte vagi pe această temă şi vor trebui aduse multe clarificari.

Mai incisiv, Sony Kapoor, de la think thankul londonez „Re-Define”, consideră că propunerile nu au nicio utilitate prin prisma problemelor urgente care trebuie rezolvate. Summitul nu a adus nimic nou sau util, spune Kapoor.

Mai multe ţări din zona euro, strivite sub greutatea propriilor datorii sunt atacate în pieţe, fiindu-le dificil să obţină finanţări, în timp ce pieţele de capital sunt agitate iar investitorii se tem pentru supravieţuirea din zona euro.

Mai prudent in aprecieri, Yves Marçais, de la Global EquitiesGlobal, judecat intalnirea ca fiind "un pic dezamăgitoare”, dar ca se simte o voinţă de a acţiona.

De exemplu, regula de aur "merge în direcţia cea bună. Dar noi ştim că, în trecut, criteriile de la Maastricht nu au fost respectate", mai spune Yves. "Investitorii s-au ales de pe urma acestei intalniri cu o mulţime de bune intenţii şi de declaratii, dar fara nicio masura cheie care sa rezolve criza datoriilor şi criza bancară " a declarat Neil MacKinnon, de la banca rusa VTB Capital.