Banca Nationala a Elvetiei a anuntat miercuri ca va extinde masurile pentru contracararea aprecierii francului si a decis cresterea semnificativa a nivelului de lichiditate din piata, se arata intr-un comunicat al SNB. Astfel, institutia va suplimenta sumele puse la dispozitia bancilor, de la 120 miliarde de franci la 200 miliarde de franci, prin intermediul operatiunilor de swap valutar si a rascumpararii titlurilor SNB aflate in circulatie.

"Masurile luate pana acum de Banca Nationala a Elvetiei pentru a combate aprecierea francului au efect. Cu toate acestea, francul elvetian ramane supraevaluat masiv", se arata in comunicatul bancii centrale.

Francul elvetian s-a apreciat insa in raport cu euro si cu dolarul american, in pofida anuntului SNB. Astfel, moneda euro era cotata la 1,1292 franci (-1,52%), iar dolarul la 0,7871 centime (-1,12%).

Masurile anuntate de banca centrala a Elvetieni vin dupa ce saptamana trecuta a redus dobanda de politica monetara la zero si a adoptat o serie de masuri pentru a stopa aprecierea francului.