Speculatiile unei posibile ancorari a francului de Euro, lansate saptamana trecuta de oficialii elvetieni in incercarea disperata de a stopa aprecierea, au fost inlaturate astazi de Banca Centrala. Specialistii nu cred ca aprecierea poate fi stopata si nu recomanda vanzarea francilor. Francul s-a depreciat cu 15% fata de Euro in doar cateva zile, dupa interventiile directe si de politica monetara a Bancii Centrale, dar mai ales dupa zvonurile unei ancorari la Euro, dupa ce in trecut prin legislatie francul a fost legat de aur, scriu analistii Admiral Market

Potrivit studiului remis HotNews.rom investitorii s-au temut pentru prima oara in ultimii ani de un posibil val de depreciere a celei mai stabile valute, insa Banca Centrala a anuntat astazi doar masuri clasice de stopare a aprecierii, dezamagind piata si readucand interesul la cumparare. Speculatorii se bazeaza pe istorie, cunoscut fiind faptul ca interventiile, oricat de consistente ar fi, nu pot stopa trendul pietei, majoritatea esuand cu pierderi imense din partea Bancilor Centrale.

Specialistii in piata valutara ai marilor banci americane, precum Merryl Lynch, considera nesustenabila ideea lansata de oficialii elvetieni, ce va ramane la stadiul de zvon: “Legarea francului de euro este extrem de dificila, atat din punct de vedere politic cat si legislativ, mentinerea in afara zonei euro fiind o decizie democratica. ”Totodata, expertii nu vad o soluție care sa nu fie “exagerat de costisitoare si eficienta, fiind dificil pentru elvetieni sa schimbe trendul cat timp exista ingrijorarea in privinta deficitelor”. De la izbucnirea crizei, nu mai putin de 25% din economiile grecilor s-au transferat in banci straine, in special in franci, iar in ciuda suportului politic neconditionat de a stopa aprecierea, expertul bancii americane in piata Forex nu recomanda cumpararea de euro in dauna francilor.

Analistii Admiral Markets in Romania considera ca actualele cotatii ale francului sunt atractive in special pentru traderi (speculatori in piata valutara) pe termen scurt si mediu, intru-cat deocamdata nu se poate vorbi de o schimbare de trend, ci doar de o corectie cauzata de marcarea profiturilor in zona paritatii Eur/Chf, mult asteptata de cumparatorii de franci pentru a reintra in piata. Cum bursele internationale isi vor continua cel mai probabil declinul, francul, yenul si dolarul vor fi atractive, alaturi de aur. In fapt, oficialii elvetieni incearca sa distribuie capitalul panicat si catre alte valute de refugiu, insa totul depinde de sentimentul pietei si de componenta risc/recompensa.