Venezuela intentioneaza sa isi transfere rezervele valutare depuse la bancile din Europa in banci din Rusia, China si Brazilia, iar rezerva de aur din strainatate va fi mutata in seifurile bancii centrale, se arata intr-un document obtinut de The Wall Street Journal.

Astfel, guvernul de la Caracas va transfera 6,3 miliarde de dolari in numerar plasati la banci precum Banca Reglementelor Internationale cu sediul in Elvetia si Barclays Bank din Londra la institutii financiare din Rusia, China si Brazilia, al caror nume nu a fost insa dezvaluit.

Totodata, Venezuela va muta 211 tone de aur din bancile externe la Banca Centrala Venezueleana, unde guvernul patsreaza restul de 154 tone de aur.

The Wall Street Journal scrie ca Banca Angliei a primit recent o solicitare din partea guvernului de la Caracas pentru transferul a 99 de tone de aur in Venezuela.

Un purtator de cuvant al Bancii Reglementelor Internationale, unde Venezuela pastreaza 3,7 miliarde de dolari in numerar si 11,2 tone de aur, a refuzat sa comenteze informatiile.

De asemenea, nici reprezentatii Ministerului de Finante si cei ai bancii centrale din Venezuela nu au facut comentarii oficiale.

In ultima vreme mai multi oficiali venezueleni au criticat dependenta Venezuelei de dolar. Sambata, ministrul de externe Nicolas Maduro a decarat ca sistemul financiar mondial, bazat pe dolar, a "intrat intr-o criza de nesiguranta si planuim sa contruim un nou sistem monetar international, in special in America de Sud, pentru a ne proteja de aceasta situatie".