Taxa pe tranzactiile financiare se va aplica in toate tarile UE, spun oficialii guvernului german citati de Reuters. Ministrii de Finante ai Frantei si Germaniei au anuntat ca vor face o propunere concreta la inceputul lunii septembrie in privinta noii taxe, fara sa ofere alte detalii. "O taxa pe tranzactiile financiare poate avea efect doar daca este aplicata simultan in toate tarile. Altminteri, tranzactiile se vor muta catre locurile in care sunt mai putin taxate. Din punctul meu de vedere, cu cat mai repede se ajunge la un acord, cu atat mai bine", a declarat pentru HotNews.ro consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Contactat de HotNews, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC Bank, Radu Ghetea a spus ca desi in principiu s-a opus unei asemenea taxe cata vreme sistemul bancar local nu a fost sprijinit financiar de catre Stat, daca decizia vine din partea organismelor europene, a te opune e inutil. "O sa vedem cum va opera aceasta noua taxa si care tranzactii vor fi taxate, pentru ca si deschiderea unui depozit e tot o tranzactie financiara, asa cum vanzarea/cumpararea de actiuni pe bursa e tot o tranzactie si asa mai departe. Deocamdata nu se stie mare lucru", a spus Ghetea pentru HotNews.ro

Intrebat daca clientii bancilor vor fi cei care in final vor plati noua taxa instituita, Ghetea a spus ca "in timp si difuz", bancile ar putea transfera asupra clientilor costurile suplimentare legate de noua taxa pe tranzactii.

Seful asociatiei bancherilor va pleca in septembrie la o reuniune la varf a Federatiei Europene a Bancilor (unde este membru in C.A.- n.red) unde mai mult ca sigur ca se vor discuta detalii legate de noua taxa.

Reprezentantii Marii Britanii sustin ca taxa ar trebui sa se aplice pe scara mondiala. "In caz contrar, tranzactiile se vor muta", sustin acestia. Guvernul va continua să poarte discuţii cu partenerii internaţionali cu privire la impozitarea tranzacţiilor financiare, dar taxa trebuie aplicată la nivel global, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Trezoreriei Angliei. Desi nu se stiu inca detaliile, una dintre optiuni ar fi cea propusa de economistul James Tobin, adica impozitarea fluxurilor internaţionale de capital. Mai recent, o asemenea propunere a fost facuta in 2009 de catre Gordon Brown, fostul premier britanic, care solicita tarilor G20 sa introduca o taxa pe tranzactiile financiare internationale pentru a proteja stabilitatea sistemului financiar. Lobbyul bancar puternic a facut ca proiectul acestei taxe sa ramana blocat pana la recenta reuniune a cancelarului german cu presedintele francez.