Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Sarkozy şi Merkel vor suspendarea fondurilor structurale pentru statele care nu îşi reduc deficitele

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au propus miercuri suspendarea plăţii fondurilor structurale şi de coeziune către ţările din zona euro care sunt incapabile să îşi reducă deficitele bugetare.

Ei susţin că aceste schimbări trebuie integrate în noile reglementări referitoare la fondurile structurale şi de coeziune care vor fi propuse pentru viitorul plan financiar multianual care va intra în vigoare în 2014.

Trei fonduri, în valoare totală de 347,4 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013, permit UE să acorde ajutoare financiare destinate programelor multianuale de dezvoltare regională, negociate între regiuni, ţările membre şi Comisia Europeană.

Fondul de coeziune, Fondul european de dezvoltare regională şi Fondul social european reprezintă peste o treime din bugetul total al Uniunii.

Unele ţări, între care Germania, au propus de mai multe ori, până acum fără succes, ca aceste fonduri să fie alocate în anumite condiţii.

Propunerea franco-germană susţine poziţia premierului olandez Mark Rutte, care a pledat marţi pentru sancţionarea ţărilor indisciplinate în privinţa bugetelor.

Dacă propunerea franco-germană va intra în vigoare, ţări din zona euro cu deficite bugetare ridicate, precum Portugalia, Grecia, Irlanda şi Italia, vor fi private de ajutoarele europene esenţiale pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi dezvoltarea regională.

România a coborât în iulie pe locul doi în UE după inflaţie

România ocupă locul al doilea în UE după inflaţia anuală din luna iulie, de 4,9%, în timp ce preţurile de consum au crescut în UE în medie cu 2,9%, iar în zona euro cu 2,5%, potrivit datelor prezentate de Eurostat.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Estonia (5,3%), România (4,9%) şi Lituania (4,6%). Preţurile au înregistrat cele mai mici creşteri în Irlanda (1%), Slovenia (1,1%) şi Suedia (1,6%).

Inflaţia anuală a scăzut faţă de nivelul din iunie în 16 state, a stagnat în două şi a crescut în nouă ţări. Preţurile de consum au scăzut în iulie, în România, pentru a doua lună consecutiv, ca urmare a ieftinirii alimentelor, astfel că rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,85%, ajutată şi de eliminarea efectului de bază din iulie 2010, când a fost majorată TVA, reiese din datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică.

Venezuela isi transfera rezervele valutare in banci din Rusia, China si Brazilia

Venezuela intentioneaza sa isi transfere rezervele valutare depuse la bancile din Europa in banci din Rusia, China si Brazilia, iar rezerva de aur din strainatate va fi mutata in seifurile bancii centrale, se arata intr-un document obtinut de The Wall Street Journal.

Astfel, guvernul de la Caracas va transfera 6,3 miliarde de dolari in numerar plasati la banci precum Banca Reglementelor Internationale cu sediul in Elvetia si Barclays Bank din Londra la institutii financiare din Rusia, China si Brazilia, ale caror nume nu a fost insa dezvaluite.

Totodata, Venezuela va muta 211 tone de aur din bancile externe la Banca Centrala, unde guvernul patsreaza restul de 154 tone de aur.

The Wall Street Journal scrie ca Banca Angliei a primit recent o solicitare din partea guvernului de la Caracas pentru transferul a 99 de tone de aur in Venezuela.

In ultima vreme mai multi oficiali venezueleni au criticat dependenta Venezuelei de dolar.