Departamentul Justitiei din SUA investigheaza daca agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a atribuit un rating incorect pentru zeci de obligatiuni ipotecare inaintea crizei financiare, potrivit Reuters care citeaza The New York Times. Reuters precizeaza ca investigatia a inceput inainte ca S&P sa retrogradeze ratingul SUA, de la "AAA" la "AA plus".

Conform unor surse apropiate situatiei, Departamentul Justitiei cerceteaza cazurile in care analistii companiei au intentionat sa reduca ratingul unor obligatiuni garantate cu ipoteci, insa deciziile a fost respinse de conducerea S&P. Daca autoritatile gasesc suficiente dovezi pentru a proba un astfel de caz in instanta increderea investitorilor in evaluarile S&P ar fi subminta, desi agentia a spus in repetate randuri ca evaluarile sale sunt independente de interesele de afaceri.

Reuters mai arata ca inca nu este clar daca ancheta Departamentului Justitiei vizeaza si celelalte doua mari agentii de rating, Moody's si Fitch.

Pe parcursul anilor de boom economic, S&P si alte agentii de rating au inregistrat profituri record, in conditiile in care au acordat rating maxim unor pachete de credite ipotecare cu probleme, ceea ce a facut ca aceste credite sa para mai putin riscante si, astfel, mult mai valoroase. De asemenea, agentiile nu au reusit sa anticipeze deteriorarea conditiilor de pe piata imobiliara, care a provocat un adevarat dezastru in sistemul financiar.

Dupa criza, practicile si modelele de afaceri ale agentiilor de rating au fost criticate in repetate randuri, inclusiv in cadrul audierilor din Congresul american si a raportelor care au ridicat intrebari in legatura cu independenta analizelor prezentate.