Exclusiv ​Cum functioneaza unul dintre cele mai secrete Comitete din BNR- cel care administreaza rezervele Romaniei? Obligatiunile SUA reprezinta 10% din portofoliul de obligatiuni care compun aceste rezerve

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 18 august 2011, 17:59 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu
Foto: Agerpres
Sedintele ​Comitetului de Administrare a rezervelor internationale- CARI, dupa cum este denumit in interiorul BNR- din cadrul Bancii Centrale nu dureaza mai mult de o ora si nu  utilizeaza nici instrumente derivate, au declarat in exclusivitate pentru HotNews inalti oficiali ai Bancii Nationale a Romaniei. Invaluite in mister, reprezentantii  Bancii Nationale au acceptat sa vorbeasca pentru HotNews.ro despre cum se desfasoara o sedinta si cum se iau deciziile legate de plasarea rezervelor Romaniei.

Rep: Utilizeaza Comitetul si instrumente derivate? Se poate da un exemplu in acest sens?
 BNR: CARI nu utilizeaza instrumente derivate drept pentru care nu putem oferi exemple legate de acest tip de instrumente
 • Obligatiunile emise de SUA reprezinta circa 10% din portofoliul de obligatiuni care compun rezervele internationale ale Romanie
Rep:  In ce fel a modificat criza datoriilor suverane din zona Euro si din SUA strategia de piata a CARI? Are Romania expunere asupra datoriilor Greciei? Dar ale SUA?
BNR: Strategia de administrare a rezervelor internationale prevede investirea in obligatiuni emise de entitati care beneficiaza de rating minim AA- sau Aa3, dupa caz. In acest sens, deteriorarea situatiei bugetare din statele amintite a determinat restrangerea investitiilor la instrumente emise de acelea care au continuat sa se incadreze in criteriul mentionat. In plus, in plan tactic, CARI a decis evitarea investirii in obligatiuni emise de statele care se situau la limita respectarii criteriului.
Obligatiunile emise de Grecia nu au intrat in universul investitional al BNR. Obligatiunile emise de SUA reprezinta circa 10% din portofoliul de obligatiuni care compun rezervele internationale ale Romaniei.

Rep: Potrivit Raportului Anual pe 2010 al BNR, "s-au considerat oportune mentinerea duratelor portofoliilor denominate în euro si dolari SUA si reducerea duratei portofoliului denominat în lire sterline". Puteti detalia de ce reducerea portofoliului denominat in lire?
BNR:
In cazul portofoliului de lire sterline, raportul risc/randament avut in vedere la elaborarea strategiei era cel mai sugestiv in sensul unei potentiale deteriorari, fapt care a determinat decizia de diminuare a duratei portofoliului si implicit a riscului. O decizie similara a urmat in anul 2011 si in privinta celorlalte doua portofolii, de euro si dolari americani.
 • Numirile celor 11 membri se fac de catre Guvernatorul Isarescu
Rep: Care e frecventa cu care Comitetul se reuneste si cat timp dureaza o sedinta a acestuia?
BNR: De regula lunar, o sedinta dureaza circa 1 ora. La nivel operativ exista consultari zilnice intre membrii comitetului.

Rep: De la inceputul crizei datoriilor SUA intalnirile membrilor Comitetului de Administrare a Rezervelor Internationale au avut loc mai des decat de obicei?
BNR
: Nu, intanirile au avut aceeasi frecventa ca de obicei

Rep:Cati membri are acest Comitet? Cum sunt ei alesi?
BNR:  Structura comitetului este stabilita de Consiliul de administratie. Numirile celor 11 membri se fac de catre Guvernator.

Rep: Care sunt criteriile dupa care se decide in ce valute se va investi? Cum se iau deciziile in acest sens in CARI?
BNR: Determinarea structurii valutare are la baza criteriul asigurarii echilibrului intre activele si pasivele valutare ale statului. De asemenea, sunt avute in vedere necesarul de lichiditate pe termen scurt si mediu in diverse valute, analize cantitative de tip risc/randament, analize calitative si altele. Deciziile se pot lua prin consens sau vot.

Rep: Cum functioneaza practic acest Comitet? Puteti sa ne spuneti in cateva fraze in ce consta o asemenea intalnire a membrilor lui?
BNR: In cadrul comitetului sunt analizate periodic rezultatele activitatii de administrare a rezervelor internationale in contextul evolutiilor pietelor financiare internationale, precum si impactul acestor evolutii externe asupra politicilor BNR.  Avem ca suport materiale de analiza de tip cantitativ si evaluari calitative amintite anterior, intocmite de directiile de specialitate ale bancii si transmise in avans membrilor comitetului. Acestia dezbat diferite optiuni investitionale si propuneri privind conduita tactica, in cadrul parametrilor stabiliti prin stategia de administrare a rezervelor internationale, in acelasi timp fiind monitorizate riscurile aferente.

Vezi aici normele interne ale BNR si alte detalii legate de rezerve


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14298 vizualizari

 • +22 (28 voturi)    
  Profesionisti (Joi, 18 august 2011, 18:30)

  Anonim [anonim]

  Pacat ca nu avem o clasa politica la fel de profesionista si eficienta ca BNR
 • +3 (7 voturi)    
  Rezerva de aur (Joi, 18 august 2011, 19:02)

  Adrian C. [utilizator]

  Dar rezerva de aur care este tinuta la Banca Angliei, este de tip alocat sau nealocat? Daca e de tip nealocat atunci e rau.
  • +6 (6 voturi)    
   adica? (Joi, 18 august 2011, 19:26)

   ia cucu [utilizator] i-a raspuns lui Adrian C.

   ne dai si nou niste detalii?
 • -9 (21 voturi)    
  masonu asta (Joi, 18 august 2011, 20:41)

  ChavaLito^ [anonim]

  'omu' asta a pus umarul la distrugerea suveranitatii economice si politice a Romaniei!
  • +6 (12 voturi)    
   poate iti amintesti (Vineri, 19 august 2011, 1:32)

   Ana [anonim] i-a raspuns lui ChavaLito^

   firmele capusa din spatele fiecarei intreprinderi, poate iti amintesti de gaurile negre si ca nu-si plateau nici datoriile la stat - legat de economie, poate iti amintesti de firmele care au luat credite...au papat banii si au uitat sa dea banii inapoi bancilor...vezi AVAS...si vezi escrocii care au devalizat tara asta...daca acest OM a distrus Romania inseamna ca nu sti pe ce PLANETA te afli....si poate dai exemple clare de decizii pe care le-a luat dansu pentru a distruge tara?! cine ? cei care au vandut pe nimic resursele? adu-ti aminte in 92 si 93 veneau ITALIENI aici si cu 3 salarii de la ei cumparau 1 garsoniera in RO, incearca sa vezi lantul ...parerea mea ca managerii au distrus economia...si anume....ca si-au pierdut contractele CAER si BARTER ( schimb) poate cunosti cate contracte erau si de ce s-a distrus Comertul Exterior? INTREABA ministrul de resort din acea vreme...ce usor este sa punem in carca unui singur OM erorile, si greselile facute de fiecare dintre NOI...la alegeri si la deciziile pe care le luam in viata si la 4 ani! cine este vinovat? si ce probe si dovezi ai? AI uitat de economia mondiala? de globalizare? sa iti spun eu cine a distrus RO? produsele chinezesti la pret de dumping...de cate ori D-na Grapinii discuta, spunea pe TV si nimic...cu ce s-a protejat ind rom? cine nu a aplicat corect taxele vamale? dansu? NU CRED...cine a decis redarea fostilor ....proprietari MALAXA si altele? ....deci cu alte cuvinte noi reguli pentru vremuri NOI. Si romanii nu mai doreau produse romanesti ...ci olandeze, frantuzesti...asa ca este timpul sa fim mai uniti si nu sa aruncam vina...ala este de vina...si ce castigi? ce se rezolva? pune mana si scrie MEMORIU de relansare si ai sa vezi ca primesti raspuns oficial ...cu alte cuvinte poate unii masoni au incercat s apastreze un echilibru intre bogati si saraci...si trebuie sa se uite ca saracia oamenilor nu va pastra bogatia lor!
  • +5 (11 voturi)    
   suveranitate economica si politica (Vineri, 19 august 2011, 2:05)

   ia cucu [utilizator] i-a raspuns lui ChavaLito^

   "suveranitate economica si politica"

   "suve...ce??" Dar pe ce planeta traiesti tu domnule?!

   Daca nu intram in Europa, mancai cascaval rationalizat acum,... Einsteinule!

   Ai avut noroc ca nu se mai poate fura ca in codru, ca exista niste oameni in vest care mai trag cu ochiul la jecmaneala din Romania.
   • -3 (9 voturi)    
    frate.... (Vineri, 19 august 2011, 7:31)

    Chavalito [anonim] i-a raspuns lui ia cucu

    UE e noul imperiul Roman frate este o institutie foarte corupta care sileste natiunile membre sa ia masuri foarte exagerate infavoarea bancilor pe care tot oamenii sa suporte consecintele crizei cand ei au declansato cu buna stiinta. daca nu eram noi in UE? o duceam mult mai bine ... probabil nu aveam un imprumut inrobitor de la FMI nu ne 'solicita' UE ca faceti asa privatizati asta asta ca sa va fie bine ... un exemplu bun care a stiut sa se descurce si chiar iese din criza: Islanda ... islanda e singura tara care a refuzat sa plateasca datoriile bancilor asa cum au facut celelalte state europene: grecia irlanda portugalia spania iar acum sunt vai de capu lor ...
  • -1 (7 voturi)    
   corect! (Vineri, 19 august 2011, 9:50)

   belamy [utilizator] i-a raspuns lui ChavaLito^

   intotdeauna am spus...: cine sta la conducere mai mult de 4-5 ani se plafoneaza (primul pas), apoi face mai mult rau decat bine in 5-8 ani(al II lea pas), apoi trebuie impuscat ( complice la crima impotriva propriului popor). daca nu am dreptate ,uitati-va la viata de zi cu zi a acestui popor napastuit si comparati-o cu conturile grase ale "politicienilior" care de 20 ani fac rocade la conducere.
 • +1 (5 voturi)    
  in comitetul ala este cumva si bogdan olteanu? (Vineri, 19 august 2011, 8:13)

  comitetu' lu' peste [anonim]

  atunci e clar cum "functioneaza"
  • 0 (6 voturi)    
   Dai dovada de multa intelepciune (Vineri, 19 august 2011, 10:30)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui comitetu' lu' peste

   sa analizam un pic comentariul tau. Pornesti de la premiza ca Bogdan Olteanu nu ar merita sa fie in BNR. Facem abstractie ca nu BNR l+a ales ci Parlamentul l+a desemnat, ca si pe ceilalti membri ai CA desemnati politic in ultimii 20 de anifara ca tu sau alti sa fiti preocupati de pregatirea sau capacitatile lor.Facem abstractie ca el nu este acolo ca tehnician, nu are un rol tehnic ci preia din reprezentativitatea parlamentulu si o transfera in procesul decizional -nu la nivel tehnic al banci centrale. Sa pornim de la altceva. De unde esti tu atat de destep si de informat ca sa te poti pronunta sarcastic la adresa lui? tu si toti ceilalti care repetati o mazeta tampita. Cadeti in extaz cand orice tampit vorbeste cu tupeu de lucruri pe care nu le cunoaste, sau aveti incredere in gerontocrati. Razi de omul asta. Totusi, daca el e prost, cat de destept esti tu, care nu ai reusit sa te afirmi. el a facut-o, fara tata general de securitate, fara afaceri dubioase. Eu am avut ocazia sa il vad la lucru, nu atat de mult incat sa pot exprima o convingere. Dar categoric nu este un prost este o persoana foarte receptiva si dornica sa lucreze. Toata campania presei si a rtatilor ca tine ii creaza i ne creaza un imens deserviciu,, inducand o presiune asupraa lui caare il poate face sa gresasca. u cred ca este mai slab decat alti politicieni de la noi i am avut ocazia sa vad destui la lucru, din contra chiar cred ca mai are destule de spus.
   nu stiu de ce imi bat capul cu comentariul tau, poate doar fiindca nu suport nedreptatea
   • +1 (3 voturi)    
    esti inocent (Vineri, 19 august 2011, 11:23)

    turistul [anonim] i-a raspuns lui mihai

    mai intereseaza-te al cui nepot este bogdan olteanu ...
   • +2 (2 voturi)    
    Mihaie ... Mihaie (Vineri, 19 august 2011, 14:29)

    Vass ... Gilda [anonim] i-a raspuns lui mihai

    De Ghizela Vass (sau Gilda) ai auzit?

    Stii ca intamplator (asa a vrut natura) ea este bunicutza lui B.Olteanu?

    Ghizela Vass a condus sectia externe a PCR!
    Si ca sa fie si mai clar sefii de sectii din Comitetul Central erau lichelele criminale care conduceau in fapt Romania acelor ani sub directul management al Anei Pauker.
    Sa nu crezi o clipa ca a dictat altcineva, inclusiv Groza sau Dej!

    Acum iti este mai clar?
 • -3 (3 voturi)    
  site (Vineri, 19 august 2011, 9:02)

  anonim [anonim]

  Ai o problema si cauti un specialist sa te ajute? Iti cauti un partener pentru a realiza un proiect? Atunci intra pe www.cautofer.in si cauta printre anunturi specialistul de care ai nevoie.
  Cautofer.in este site-ul care iti ofera o baza de anunturi intr-o continua crestere, pentru a veni in sprijinul nevoilor utilizatorilor nostri si pentru a asigura legatura intre client si specialist
 • +1 (3 voturi)    
  aham (Vineri, 19 august 2011, 10:34)

  adi [anonim]

  daca s-a luat decizia reducerii rezervelor in lire si in 2011 o decizie similara s-a luat in privinta depozitelor in euro si dolari, sunt curios in ce moneda sunt pastrate acum rezervele romaniei si in ce proportie? si nu inteleg de ce sua pot sa isi tina aurul la fort knox si au credibilitate si noi tre sa ne tinem aurul la britanici, americani, francezi, germani, elvetieni, ca sa fim credibili????
  • -1 (3 voturi)    
   pentru ca (Vineri, 19 august 2011, 12:16)

   badtroll [utilizator] i-a raspuns lui adi

   pentru ca noi nu suntem un imperiu care cucereste si isi exercita influenta pe tot globul si limba romana nu este vorbita nici macar de toti romanii daramite de alte popoare..noi suntem niste fraieri
  • +1 (1 vot)    
   ..bilantul democratiei.. (Vineri, 19 august 2011, 20:59)

   tepes de brukental [anonim] i-a raspuns lui adi

   Mr. Isarescu, gold to back.do not is death..500toc ...!
   fiecare prim ministru cazut de la guvernare a scos sub semnatura lui Isarescu din tara incepand cu 1992 cate100toc aur,pentru ...cheltuieli in opozitie...gajul democratiei romane....asta e schimbarea nebunilor ..bucuria prostilor.!
 • +1 (1 vot)    
  isarescu... (Vineri, 19 august 2011, 23:50)

  dekar [anonim]

  ...este cel care a spart Conventia Democr. in 2000,implicit PNTCD,prin candidatura (dubla) a C.D. la presedintie {concurand cu Tapul !) Atunci a iesit in finala burlesco-tragica,la concurenta, Vadim -Bunicuta,singurul scrutin electoral la care nu am participat dupa dec.'89 spre a nu-mi incarca constiinta.Pentru acest lucru nu-l pot ierta pe marele guvernator care are un joc de glezne cu adevarat spectaculos.De altfel este SINGURUL personaj care-si poarta cu aplomb drapelul de cam 19 ani ,sub tot soiul de guverne,presedinti si camere,cu adevarat de mirare si de invidiat ! Sa ne traiasca si sa ne miluiasca cu tot cu consiliul sau,pe care tot el il numeste,nu-i asa ?! Vai de curul nostru ,de naivi .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by