Nicio noua recesiune nu se intrezareste in zona euro sau la nivel mondial, in pofida unei incetiniri generalizate a cresterii economice, a afirmat joi, la Oslo, presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, citat de AFP.

"Nu exista nicio perspectiva de crestere economica negativa. Cresterea ar putea fi mai slaba decat asteptarile, mai slaba decat s-a anticipat... Dar nu prevedem o crestere economica negativa, o recesiune", a declarat fostul premier belgian, intr-o conferinta de presa.

Intrebat despre scrisoarea transmisa de presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, prin care i se cere sa ocupe presedintia zonei euro, Van Rompuy a spus ca exercita "deja acest rol", dar ca oficializarea acestuia revine viitorului summit al zonei euro.

In acest sens, Van Rompuy a subliniat ca a prezidat deja patru summit-uri ale ministrilor din zona euro, in 2010 si 2011.

"Ce propun cancelarul german Merkel si presedintele francez Sarkozy este sa prezidez aceste reuniuni in mod regulat, dar acest lucru se intampla deja in practica", a spus el.

"Insa summitul zonei euro din octombrie va decide cu privire la noua arhitectura institutionala de guvernanta economica a zonei euro. Prin urmare, nu pot accepta ceva ce nu a fost inca oferit in mod oficial, chiar daca fac deja aceasta treaba", a adaugat presedintele UE.

Herman Van Rompuy a facut aceste declaratii in contextul in care bursele europene inregistrau scaderi semnificative, antrenate de indicatorii economici dezamagitori difuzati joi dupa-amiaza de Statele Unite.