Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Joe Biden: SUA nu vor intra niciodata in incapacitate de plata

Statele Unite nu vor intra niciodata in incapacitate de plata, declara vicepresedintele american Joe Biden, la sfarsitul unei vizite in China, in care discutiile au fost dominate de problema datoriilor SUA si soliditatea economiei mondiale.

Biden a incercat sa ii convinga pe liderii chinezi in privinta rezistentei economiei americane si a soliditatii titlurilor de Trezorerie, in care autoritatile de la Beijing au investit 1.170 de miliarde de dolari.

In pofida dificultatilor actuale, Statele Unite raman cea mai buna optiune pentru investitii, a aratat oficialul american. China s-a aratat extrem de nelinistita dupa retrogradarea ratingului SUA de catre agentia Standard&Poor's, iar presa oficiala a cerut Statelor Unite sa nu mai traiasca peste posibilitati.

Liderii chinezi au avut insa o atitudine concilianta fata de Biden. "Ati transmis un mesaj foarte clar poporului chinez, ca Statele Unite isi vor respecta promisiunile si angajamentele privind datoriile suverane. Acest fapt va mentine securitatea, lichiditatea si valoarea obligatiunilor americane", a declarat premierul chinez Wen Jiaobo. El a adaugat ca are incredere ca SUA vor depasi dificultatile, iar economia va fi readusa la o crestere sanatoasa.

Numarul masinilor aflate in circulatie la nivel mondial a depasit 1 miliard

Numarul masinilor aflate in circulatie la nivel mondial a depasit bariera psihologica de 1 miliard de unitati, majorandu-se de la 0,98 miliarde in 2009, la 1,015 miliarde in 2010. Avansul de 3,6% reprezinta cel mai mare progres anual din anul 2000 incoace, iar majorarea cu 36,5 milioane unitati este a doua cea mai mare crestere din istorie.

China a generat jumatate din aceasta crestere, numarul masinilor aflate in circulatie crescand anul trecut cu 27,5% sau 16,8 milioane unitati, si ajungand la 78 milioane. Cu aceasta ocazie, China a trecut pe locul doi la nivel mondial, depasind Japonia, tara in tare circula 73,9 milioane masini.

Seful Societe Generale crede ca nervozitatea din piete ar putea continua pana la sfarsitul lui octombrie

Nervozitatea de pe pietele financiare ar putea continua pana la sfarsitul lunii octombrie, cand vor fi publicate rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea, a declarat directorul general al bancii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, transmite Reuters.

Actiunile Societe Generale au scazut puternic in aceasta luna, alaturi de titlurile altor institutii europene de credit dupa ce declinul general al burselor a afectat in special bancile expuse la datoriile Greciei si Italiei.

Actiunile bancilor europene au incheiat vineri saptamana aproape de cel mai redus nivel din ultimele 29 de luni, din cauza temerilor investitorilor privind capacitatea lor de finantare.

La inceputul acestei luni, autoritatea franceza de reglementare a pietei a interzis timp de doua saptamani operatiunile de tip short-selling si a deschis o investigatie referitoare la zvonurile din piata despre Societe Generale care au dus la scaderea puternica a titlurilor acesteia.

Frederic Oudea a aratat ca toate bancile au fost victime ale revizuirii in scadere a estimarilor privind cresterea economica din SUA si Europa si ale temerilor in crestere legate de criza datoriilor suverane din zona euro.