Francul elvetian a fost cotat luni de catre Banca Centrala la 3,75 lei, fata de cursul afisat vineri, de 3,76 lei. Pentru un euro, Banca centrala a transmis un curs de 4,26 lei iar pentru un dolar SUA- 2,95 lei. Dealerii se asteptau la aceasta evolutie, punand-o pe seama miscarilor slabe de pe pietele asiatice.

"Evolutia slaba a actiunilor asiatice nu favorizeaza leul si ne asteptam la o evolutie statica a monedei locale astazi cu o tendinta de depreciere. Deoarece ne apropiem de sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor, randamentele swap-urilor valutare O/N au continuat miscarea descendenta vineri tranzactionandu-se in jurul valorii de 3,5% de la nivelul precedent de 5,5%. In cazul scadentelor mai lungi, curba continua sa fie inversata, ratele la o luna situandu-se la 5,6% si cele pentru un an la 5,05%", au notat in buletinul lor zilnic economistii ING Bank.

"Credem ca aceasta situatie se va corecta pe masura ce MF va face plati si lichiditatea intra in sistem. MF intentioneaza sa emita astazi certificate de trezorerie cu scadenta de un an in valoare de 0,9 miliarde RON. Asa cum s-a intamplat la cele mai recente trei licitatii din aceasta luna, MF ar putea continua sa plateasca randamente mai ridicate pentru a emite suma intentionata. Titlurile cu maturitatea de un an emise inainte sunt cotate pe piata secundara la 6,75%, nivel apropiat de randamentul maxim platit la cea mai recenta licitatie similara. Atunci randamentul mediu a fost 6,64%. Asadar credem ca randamentul mediu s-ar putea situa in jur de 6,80% si ar putea vedea inca o data o diferenta importanta dintre randamentul mediu si cel maxim (nivelul randamentului maxim de aproximativ 6,9%)", au mai explicat acestia.