Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins în totalitate ofertele de cumpărare depuse luni de băncile comerciale pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu scadenţa la un an, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro de catre Banca de emisiune. Emisiunea de titluri de stat a fost în valoare totală de 900 milioane lei, dar MFP a considerat inacceptabil nivelul dobânzii solicitat de bănci. Oferta totală a băncilor a fost de 1,5 miliarde lei.

Săptămâna trecută, MFP a vândut băncilor certificate de trezorerie cu scadenţa la un an şi un randament de 6,64%. Următoarea licitaţie este programată joi, 25 august, pentru obligaţiuni benchmark, cu scadenţa la 10 ani, în valoare de 400 milioane de lei.

In acest an, MFP a împrumutat de la bănci peste 34 de miliarde de lei, iar în 2010 a împrumutat de pe piaţa internă peste 41 miliarde de lei. MFP şi-a propus să atragă 4 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat în luna august, în vederea finanţării deficitului bugetar şi refinanţării datoriei publice. De asemenea, Finantele au anunţat că în trimestrul al treilea din 2011 vor să atragă între 13 şi 15 miliarde de lei de pe piaţa internă.