Presedintele agentiei de rating Standard and Poor, Deven Sharma, va demisiona si va fi inlocuit de un director al bancii Citigroup, Douglas Peterson, potrivit Financial Times. Demisia sa ar surveni la mai putin de trei saptamani dupa decizia agentiei de a retroga ratingul statele Unite ale Americii de la AAA.

Potrivit cotidianului de afaceri britanic, citand surse familiare cu problema, aceasta decizie nu este legata de retrogradarea ratingului SUA ci de strategia societatii-mama McGraw-Hill care doreste separarea departamentului de rating de cele de analiza si colectarea datelor.

Scurt istoric

Departamentul Justitiei din SUA investigheaza daca agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a atribuit un rating incorect pentru zeci de obligatiuni ipotecare inaintea crizei financiare, anunta Reuters saptamana trecuta. Reuters precizeaza ca investigatia a inceput inainte ca S&P sa retrogradeze ratingul SUA, de la "AAA" la "AA plus".

Conform unor surse apropiate situatiei, Departamentul Justitiei cerceteaza cazurile in care analistii companiei au intentionat sa reduca ratingul unor obligatiuni garantate cu ipoteci, insa deciziile a fost respinse de conducerea S&P. Daca autoritatile gasesc suficiente dovezi pentru a proba un astfel de caz in instanta increderea investitorilor in evaluarile S&P ar fi subminta, desi agentia a spus in repetate randuri ca evaluarile sale sunt independente de interesele de afaceri.

Reuters mai arata ca inca nu este clar daca ancheta Departamentului Justitiei vizeaza si celelalte doua mari agentii de rating, Moody's si Fitch.

Standard and Poor's a redus ratingul economiei Statele Unite pentru prima data in istoria agentiei. Ratingul "AAA", cel mai bun posibil, a fost redus cu o gradatie "AA +", S & P fiind prima agentie care ia aceasta masura.