Prabusirea pietelor bursiere ar putea modifica programul de privatizare promis de guvernul rus. Banca centrala a Rusiei va amana, dupa toate probabilitatile, vanzarea unui pachet de 7,6% din actiunile Sberbank, operatiune programata pentru aceasta toamna, scrie ziarul rus Vedomosti. Sberbank este cea mai mare banca rusa, cu aproximativ 20.000 de filiale in toata tara.

Actionarul majoritar al Sberbank este banca Centrala a Rusiei (aprox. 60%), restul actiunilor fiind detinute de investitori privati - rusi si straini.

Vedomosti scrie ca incepand din 30 iulie capitalizarea Sberbank s-a redus cu 21,3%. Vicepresedintele bancii, Aleksei Uliukaev, a declarat in context ca "este esential ca actiunile sa fie vandute pana in 2013; nu avem un grafic strict".

Banca Centrala ezita sa faca vinzarea, dar decizia finala privind modificarea programului nu a fost inca luata, a aflat Vedomosti din surse apropiate uneia dintre bancile care organizeaza tranzactia (JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Credit Suisse si Troika dialog).

Acelasi lucru l-au spus si managerii bancii. Piata nu este propice privatizarilor, a sustinut un functionar guvernamental, admitand o modificare a planurilor de privatizare. „Un lucru este cert: privatizarea Sberbank nu va aduce daune statului”, a afirmat purtatorul de cuvant al premierului Vladimir Putin, Dmitri Peskov.