Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Proiect de modificare a Codului Fiscal: conditii mai stricte pentru activitatile independente, tichete de vacanta - neimpozabile, simplificari la plata impozitului pe salarii

Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede conditii mai stricte pentru activitatile independente, faptul ca tichetele de vacanta sunt neimpozabile si simplificari la plata impozitului pe salarii. Ministerul Finantelor a publicat Proiectul de Ordonanta de Guvern pentru modificarea Codului Fiscal. Potrivit acestuia, impozitul pe salarii in cazul micilor intreprinzatori - precum microintreprinderile, persoane fizice autorizate si unele firme mici - se va plati trimestrial. Consultantul fiscal Gabriel Sarbu a realizat o sinteza a principalelor modificari si a explicat pentru HotNews.ro care este impactul acestora. "Pana acum, o persoana putea sa aiba cu angajatorul si un contract de prestari servicii; acum, activitatea respectiva poate fi considerata dependenta si impozitata ca un contract de munca", sustine specialistul. Acelasi proiect de Ordonanta introduce optiunea, pentru toate companiile, de a plati impoziul pe profit trimestrial anticipat, in mod similar societatilor bancare. "Aceasta inseamna ca nu ar mai trebui sa calculezi trimestrial impozitul, ci poti plati o suma echivalenta cu 1/4 din impozitul total al anului anterior pe primele trei trimestre si vei face un singur calcul la final de an, cand se va face si regularizarea", explica Gabriel Sarbu.

Ce planuiesc mai exact chinezii de la ZTE in Romania: Centru de perfectionare in apropierea unui aeroport si producerea de echipamente de receptie pentru televiziunea digitala terestra

Furnizorul chinez de echipamente de telecomunicatii ZTE Corporation le-a propus in aceasta luna autoritatilor romane infiintarea unui centru de perfectionare IT si deschiderea unei linii de productie de echipamente telecom in Romania. Directorul de strategie al ZTE Romania, Lorian Vintila, detaliaza intr-un interviu pentru HotNews.ro planurile de investitii: centrul de perfectionare trebuie sa se afle in apropierea unui aeroport si sa aiba un campus pentru cazarea a circa 100 de cursanti; in privinta fabricii, chinezii au propus infiintarea unei linii de productie de echipamente de receptie pentru televiziunea digitala terestra, cu aproximativ 100 de angajati. Pe 11 august, ministrul Economiei Ion Ariton anunta in cadrul unei vizite efectuate in China ca furnizorul ZTE, detinut de statul chinez, va deschide in Romania in noiembrie-decembrie anul acesta un centru de perfectionare, valoarea initiala a investitiei fiind de 2,7 milioane de euro. "Reprezentantii companiei ZTE s-au oferit sa finanteze gratuit echiparea laboratoarelor de telecomunicatii ale universitatilor tehnice din Romania", au transmis oficialii Ministerului Comunicatiilor cu privire la rezultatele discutiilor cu partea chineza. Directorul de strategie si operatiuni al companiei in Romania a declarat pentru HotNews.ro ca infiintarea centrului de perfectionare este un proiect separat de cel al echiparii laboratoarelor Universitatilor.

Laszlo Borbely: Valoarea propusa de Rosia Montana Gold Corporation pentru concentratia de cianuri "nu poate fi acceptata"

Valoarea propusa de Rosia Montana Gold Corporation pentru concentratia de cianuri "nu poate fi acceptata". Acesta este mesajul pe care Ministerul Mediului l-a transmis companiei, anunta printr-un comunicat de presa ca ministrul Laszlo Borbely. Potrivit acestuia, valoarea propusa de investitor pentru concentratia de cianuri disociabile in mediu slab acid este de 5 parti pe milion la punctul de descarcare al sterilului in iaz, ceea ce nu poate fi "acceptat". Tot comunicatul precizeaza ca, "la nivel european, valoarea maxima admisa pentru concentratia de cianuri" este de 10 parti pe milion. Ministrul Mediului a anuntat si in cadrul unei conferinte de presa ca va cere companiei Rosia Montana Gold Corporation sa coboare nivelul concentratiei de cianuri pina la nivelul inregistrat in Suedia, fara a preciza insa exact care este acest nivel. Declaratiile lui Laszlo Borbely vin la o zi dupa ce presedintele Traian Basescu a spus intr-un interviu la TVR ca "exploatarea de la Rosia Montana trebuie sa inceapa", pentru ca Romania trebuie sa-si mareasca rezerva de aur. In urma cu o luna, Ministerul Culturii (condus de presedintele UDMR, Kelemen Hunor), a luat o decizie importanta pentru pornirea proiectului, eliberind un certificat de descarcare de sarcina arheologica pentru Masivul Cârnic.