1. CEC Bank isi extinde reteaua de ATM-uri, aducand aparate mai inteligente (nu intrebati mai inteligente decat cine), mai precis din acestea. Cat de rentabila e afacerea ATM? Cati bani aduce bancii si in cat timp se amortizeaza investitia? Un ATM costa 12-15.000 de euro si se amortizeaza in circa 2 ani. O banca mai din coada clasamentului a cumparat recent cateva ATM-uri si cateva POS-uri. Pe ATM a dat 48.000 de lei (TVA inclus) iar POSurile le-a luat cu 1200 bucata, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro.

“Sunt profitabile, sa stiti”, mi-a spus seful achizitiilor din banca respectiva. La un ATM profitul estimat pe care il scoatem lunar este de 1796 de lei. La POS, discutam de vreo 95 de lei profit pe luna. Valorile sunt calculate ca medie lunara in ron. In

tranzactii

tranzactii

Foto: Hotnews

foto alaturata aveti un calcul dintr-o banca de top.

2. Increderea in bunul mers al economiilor europene se stinge, incet. Mai intai Germania, acum si Marea Britanie. Partea proasta e ca nu se lucreaza la niciun plan B serios. E nevoie de cateva lucruri simple pentru a putea pastra euro: compensarea datoriilor dintre tarile Euroland, emiterea de euroobligatiuni si o noua Margaret Teacher, la nivel paneuropean.Daca una din aceste conditii nu va fi satisfacuta, se duce naibii si euro, cum zis-a Greenspan.

3. Firmele romanesti au datorii la stat, ca asa se face in perioade de criza- se reinvie creditul fiscal. Fiscul colecteaza lent. Oare aceste datorii nu ar putea fi securitizate si vandute? Ca si cea a arieratelor. Sa fie vandute cu discount, iar cumparatorul sa verse la buget contravaloarea lor, dupa care sa le recupereze.

4. Dupa Germania, si Marea Britanie a semnat cu Elvetia un acord fiscal care sa permita impozitarea banilor depusi in tara cantoanelor de catre cetateni. A propos, ce se mai aude de lista sefului ANAF Sorin Blejnar? Mai stie cineva ce e cu cei 12 contribuabili care au facut zeci de milioane….? Dar de ideea unei amnistii fiscale? Sunt bani care scapa bugetului si care ar putea fi in parte recuperati. Din ianuarie incoace, sute de elvetieni au anuntat voluntar ca detin bani in paradisuri fiscale. Cel mai tanar are 24 de ani iar cel mai in varsta, 97 de ani. Nu se poate face un profil comun al lor, nici dupa profesie nici dupa stare civila sau domiciliu. Media de varsta este de 65 de ani. Discutam de Elvetia, mai precis de un canton- Jura, de unde s-au strans zeci de milioane de franci de-ai lor in urma primei amnistii fiscale declarate. Ideea e simpla. Se stabileste un plafon, se zicem de 500.000 de euro. Ai averi inafara tarii peste acest plafon, pe care nu le-ai declarat din varii motive ? Nu-i bai. Te iertam de 70% din plata taxelor dar adu-le in tara. Daca nu le aduci si te prindem, faci puscarie si ti se confisca totul. La nivelul intregii Elvetii, s-au strans cateva sute de milioane de euro, din datele pe care le am. In SUA, aproape ca nu are rost sa mai vorbim despre efectele amnistiei fiscale. Circa 15.000 de cetateni “s-au predat” IRS-ului, conditiile fiind mai dure (plateau o amenda, dar nu li se deschidea dosar penal). Majoritatea erau americani cu conturi in Elvetia. Geneva a procedat la fel. Pana si Spania, care initial se opunea din rarunchi unei asemena masuri, a decis in aceasta vara sa studieze problema. Italia a adus 95 de miliarde la buget. Franta a infiintat un departament special pentru asta. Stiu argumentele BNR si ale Guvernatorului. 10 % dintre romani detin 90 % din bogatie. Daca ii superi, isi muta banii si te lasa fara capital. Sincer, cred ca lucrurile nu stau in statistici la fel ca in economia reala.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro