Pretul aurului a continuat sa scada joi, coborand cu peste 200 de dolari pe uncie comparativ cu nivelul record inregistrat marti, pe fondul speculatiilor in crestere cu privire la lansarea sau nu a unui nou program de relaxare cantitativa in Statele Unite, potrivit Reuters. Analistii arata ca lansarea unui nou program de stimulare a economiei, ceea ce insemna tiparirea de bani, ar putea duce la cresterea semnificativa a pretului aurului, insa metalul pretios va continua sa se ieftineasca daca o asemenea masura nu va fi anuntata de Fed.

Pe piata spot, uncia de aur era cotata la ora 11:00 GMT la 1.711,99 dolari, in scadere cu 2,2%, dupa ce in cursul sedintei a atins un minim de 1.702,44 dolari.

Investitorii si-au marcat profitul dupa ultimul raliu al aurului, dupa ce pretul metalului pretios a crescut cu aproape 20% la inceputul lunii august pana la valoarea record de 1.911,46 dolari pe uncie.

Ben Bernanke, presedintele Federal Reserve, se va adresa vineri sefilor de banci centrale in cadrul unei conferinte anuale, iar investitorii au asteptari ridicate de la acest discurs dupa ce declaratiile de anul trecut de la acest eveniment au pregatit terenul pentru programul de relaxare cantitativa, prin care Fed a cumparat obligatiuni de 600 miliarde de dolari de pe piata secundara.

Putini dintre investitori se asteapta insa la un nou program de acest fel, majoritatea asteptandu-se ca seful Fed sa sublinieze ca banca centrala este pregatita sa ia masuri daca va fi necesar.