Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

ExxonMobil ar putea investi pana la 10 miliarde de dolari daca va gasi petrol in Marea Neagra

ExxonMobil, una dintre cele mai mari companii din lume, ar putea investi intre 3 si 10 miliarde dolari in dezvoltarea si productia de titei din blocul Neptun de pe platoul continental al Marii Negre. Declaratia a fost facuta de directorul general al ExxonMobil Romania, Ian Fischer, informeaza Capital. Insa aceste investitii vor fi facute doar in conditiile in care va fi gasit petrol in perimetrul Neptun, pe care compania americana il exploreaza impreuna cu Petrom. "Daca vom descoperi titei in urma forarilor din perimetrul Neptun investitiile in productie si dezvoltare vor fi cuprinse intre 3 miliarde dolari si 10 miliarde dolari", a afirmat Fischer. Forarea in perimetrul Neptun va incepe la sfarsitul anului sau la inceputul lui 2012. Petrom si ExxonMobil au incheiat un contract de concesionare in 2008 prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in blocul Neptun. Unul dintre membrii Directoratului Petrom a declarat ca "trebuie sa avem in vedere ca zona romaneasca de apa adanca a Marii Negre nu a fost inca explorata”, ceea ce implica “un risc al investitiilor ridicat”. Investitia intr-o astfel de sonda este estimata de surse din piata energetica in jurul sumei de 100 milioane de dolari si are loc cind datele explorarilor initiale sint optimiste. Amintim ca Guvernul a aprobat, recent, o hotarare privind prelungirea cu 5 ani a perioadei de explorare de catre OMV Petrom si Exxon in perimetrul Neptun din Marea Neagra.

Brokeri: Decizia Guvernului de a vinde pe bursa 20% din actiunile Tarom este foarte buna. Cel mai important element pentru succesul ofertei este alegerea intermediarului

Decizia Guvernului de a vinde pe bursa un pachet de actiuni reprezentand 20% din capitalul social al Tarom este buna, in conditiile in care acest tip de privatizare este unul foarte transparent. Concluzia apartine brokerilor consultati de HotNews.ro, care au precizat ca este nevoie de un intermediar puternic, un marketing bine pus la punct si un pret rezonabil pentru ca oferta publica secundara initiala sa aiba succes. "In sfarsit, statul face niste pasi inspre privatizari spre bursa. Ma bucur ca aceasta vine dupa ce s-a decis privatizarea in acest fel si la Romgaz, Transgaz, Transelectrica si poate Hidroelectrica şi Nuclearelectrica", a declarat Razvan Pasol, directorul general al firmei de brokeraj Intercapital Invest. Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, a spus la randul sau ca decizia Executivului este laudabila, precizand ca "Tarom este un brand extrem de cunoscut si cu siguranta ca va genera atractivitate". Pentru succesul ofertei, statul trebuie sa se preocupe si de strategia de viitor a companiei de transport aerian, este de parere Mihai Chisu. Potrivit acestuia, "o companie (…) trebuie sa arate ca prin strategia ei de viitor va aduce beneficii potentialilor investitori, deci trebuie eficientizata si transparentizata. Investitorii straini cauta companii care sa aiba o predictibilitate a veniturilor, a strategiilor, a dividendelor”. Guvernul a aprobat miercuri vanzarea pe bursa a unui pachet de actiuni reprezentand 20% din capitalul social al Tarom, potrivit angajamentelor convenite cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. Ministerul Transporturilor a fost mandatat sa ia masurile necesare pentru implementarea strategiei si vanzarea pachetului de actiuni printr-o oferta publica secundara initiala la Bursa de Valori Bucuresti. Potrivit biroului de presa al Executivului, decizia privind momentul vanzarii pachetului de actiuni va fi luata de Guvern.

Inca un castig in instanta pentru Apple: Vanzarea a trei modele de smartphone-uri Samsung, blocata in 10 tari din Europa

Samsung nu va mai avea voie sa-si vanda trei modele de smartphone-uri din gama Galaxy - S, S II si Ace, incepand cu data de 13 octombrie in 10 tari din Europa. Un tribunal din Olanda a decis ca in producerea acestora s-a incalcat un brevet detinut de Apple. Samsung a fost gasita vinovata ca ar fi copiat o tehnologie brevetata de Apple privind modul de vizualizare a fotografiilor pe un telefon cu ecran senzitiv. Decizia judecatoreasca data de o instanta din Haga se aplica in Olanda si alte noua tari din Europa unde este inregistrat brevetul Apple, respectiv: Marea Britanie, Germania, Finlanda, Irlanda, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Suedia si Elvetia. Incalcarea acestui brevet poate fi rezolvata facandu-se cateva schimbari tehnice in cele trei modele de smartphone-uri, fapt care va permite apoi vanzarea acestora, a precizat Curtea in decizia sa. Instanta a respins celelalte acuze Apple, inclusiv cea legata de incalcarea unor patente in cazul tabletei Galaxy. "Nu este o coincidenta in faptul ca ultimele produse Samsung seamana foarte mult cu iPhone si iPad, de la partea hardware pana la interfata si chiar modul de impachetare", a comunicat Apple. De cealalta parte, Samsung a comunicat ca va lua toate masurile necesare, inclusiv cele legale, pentru e remedia aceasta situatie.