Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat vineri un curs de referinta de 4,2449 lei pentru un euro, aceasta valoare fiind cu 0,76 bani mai mica decat cea din ziua anterioara.

Pe piata valutara, leul s-a tranzactionat static joi, in jur de 4,25 unitati/euro, si a inchis ziua la 4,2520 unitati/euro.

Economistii se asteapta ca leul sa inregistreze vineri o evolutie stabila, avand in vedere ca participantii la piata asteapta probabil discursul lui Ben Bernanke de la conferinta Jackson Hole. "Acesta este programat spre sfarsitul sedintei locale de tranzactionare si ne asteptam la un impact limitat asupra leului astazi", se arata intr-o nota a ING Bank.

Reprezentantii bancii mai arata ca deficitul bugetar in primele sapte luni ale anului a fost aproape neschimbat fata de primele sase luni ale anului – 2,1% din PIB prognozat, iar detaliile executiei bugetare arata o continuare a incetinirii usoare a ritmului anual de crestere al veniturilor pana la 9,4% in luna iulie de la valoarea precedenta de 9,6% (date cumulate de la inceputul anului).

"Faptul ca executia fiscala a fost echilibrata in luna iulie ar putea fi unul dintre motivele pentru tensiunea recenta de pe piata monetara, mai ales deoarece pe parcursul lunii respective MF a imprumutat aproximativ 4 miliarde RON mai mult decat avea nevoie pentru a acoperi titlurile ce au ajuns la scadenta", mai spun acestia.

Leul a castigat teren si in fata dolarului american, cursul BNR fiind de 2,9402lei pentru un dolar, fata de 2,9489 lei pentru un dolar cat a fost joi.

Moneda nationala s-a apreciat pentru a cincea zi consecutiv in fata francului elvetian, referinta BNR fiind de 3,7049 lei/franc, cu 1,18 bani mai mica decat cea de joi. In acelasi timp, 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,8182 lei, dupa ce in ziua anterioara cursul bancii centrale a fost de 3,8240 lei pentru 100 de yeni.