Ministerul Muncii a publicat masurile de protectie sociala pentru iarna 2011/2012 in cazul consumatorilor vulnerabili

de Dan Popa     HotNews.ro
Duminică, 28 august 2011, 6:44 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(28 Aug 2011) PDF, 395KB
Ministerul Muncii a publicat duminica pe pagina de Internet proiectul de Ordonanta privind masurile de protectie sociala a consumatorilor considerati vulnerabili, destinate iernii 2011/2012. Potrivit documentului (vezi atasament), consumatorul vulnerabil este cel care nu poate să-şi menţină locuinţa la cel puţin 21 grade C şi al carui venit net mediu lunar pe membru de familie este de până la 786 lei în cazul familiilor şi 1.082 lei în cazul persoanei singure. În cazul în care acestia au în proprietate cel puţin unul dintre bunurile din lista  celor care nu sunt considerate de strictă necesitate, nu beneficiază de ajutor.
Vezi propunerea integrala a Guvernului in atasament

Din prevederile documentului:
 • În cazul în care familia sau persoana singură are în proprietate numai categoriile de bunuri cuprinse în lista bunurilor considerate de strictă necesitate pentru nevoile familiale, aceasta beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinţei.
 • În cazul în care familia sau persoana singură are în proprietate cel puţin unul dintre bunurile cuprinse în lista bunurilor care nu sunt considerate de strictă necesitate pentru nevoile familiale, aceasta nu beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinţei
 • În termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a  ordonanţei de urgenţă vor fi elaborate normele metodologice de aplicare, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului.
 • În funcţie de veniturile medii nete lunare pe membru de familie, compensarea procentuală se acordă din bugetul de stat, după cum urmează:
a) în proporţie de 90% în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de până la 155 lei;
b) în proporţie de 80% în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 155,1 lei şi 210 lei;

c) în proporţie de 70% în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 210,1 lei şi 260 lei;
d) în proporţie de 60% în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 260,1 lei şi 310 lei;

e) în proporţie de 50% în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 310,1 lei şi 355 lei;
f) în proporţie de 40% în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 355,1 lei şi 425 lei;

g) în proporţie de 30% în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 425,1 lei şi 480 lei.
h) în proporţie de 20% în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 480,1 lei şi 540 lei.

i) în proporţie de 10% în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 540,1 lei şi 615 lei.
j) în proporţie de 5% în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 615,1 lei şi 786 lei.

 • Consumatorii vulnerabili, care utilizează pentru încălzirea locuinţei gaze naturale, beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinţei pe perioada sezonului rece, denumit în continuare ajutor pentru gaze naturale, pe transe de venit
 • nu se consideră locuinţă instituţiile de asistenţă socială sau alte aşezăminte cu caracter social, inclusiv cele înfiinţate şi administrate de cultele religioase cu scop monahal
Vezi aici lista bunurilor de stricta necesitate
 • Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor de ajutor social în condiţiile Legii nr.416/2001 ori a obligaţiilor legale de întreţinere şi nu pot fi urmărite silit decât pentru recuperarea sumelor acordate cu titlu nejustificat
 • Cererea şi declaraţia pe propria răspundere sunt însoţite de documente doveditoare privind veniturile familiei/persoanei singure şi componenţa acesteia, precum şi de cele care atestă calitatea în care se solicită ajutorul pentru încălzirea locuinţei.
 •  Formularul de cerere şi declaraţie pe propria răspundere se completează potrivit modelului stabilit prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
 •  La completarea cererii, titularul are obligaţia de a menţiona corect componenţa familiei, veniturile membrilor acesteia, precum şi bunurile mobile şi imobile deţinute
 • Stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinţei se realizează în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, prin dispoziţie a primarului care se emite o singură dată pentru toată perioada de acordare a ajutorului
.Citeste in atasament textul integral al proiectului de ordonanta


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7276 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Hotnews! (Duminică, 28 august 2011, 7:03)

  SHEAPA [anonim]

  2010-2011???

  Mai incercati o data .....
 • 0 (0 voturi)    
  Hotnews ne protejează numai pentru iarna trecută (Duminică, 28 august 2011, 7:11)

  Gerilă [anonim]

  Actul expus de voi vorbeşte despre protecţia socială în sezonul rece, şi nu despre iarna 2010/2011 care dusă este de mult!
 • +5 (5 voturi)    
  pt Sheapa (Duminică, 28 august 2011, 7:13)

  Dan Popa [anonim]

  Mersi pentru observatie. Se pare ca nu-mi consumasem litrul de cafea necesar, de aceea am trecut initial iarna lui 2010/2011. Sau traiesc in trecut..? Inca o data, mersi si o duminica frumoasa :)
 • 0 (2 voturi)    
  Cam aiurea ... (Duminică, 28 august 2011, 8:12)

  Klado [anonim]

  ... cum dracu poți să demonstrezi ceva negativ?!?

  Cum va ști autoritatea desemnată să implementeze aceste măsuri că Xulescu Goguță NU e capabil să asigure 21 de grade la el acasă?!?

  Eventual el poate arăta că ESTE capabil să asigure 21 de grade.

  Am așa o senzație că mulți băjeți dăștepți o să profite de ordonanță și o să arate că în viloaiele lor ei NU AU CUM să asigure 21 de grade peste tot în hardughie, profitînd astfel în chip abuziv de măsura luată de guvern.
 • +1 (1 vot)    
  proiect de ordonanta (Duminică, 28 august 2011, 8:20)

  acasa1284285656193 [utilizator]

  Brovo domnilor din Ministerul Muncii! Ati dat
  dovada ca ati trecut bacalaureatul cu brio!
  Pluralul de la MONRDA ESTE MONEDE!! a se
  vedea anexa proiectului de ordonanta,la p.2
 • -1 (1 vot)    
  Iarna care ... a trecut (Duminică, 28 august 2011, 8:27)

  ghidusul [anonim]

  Nu stiam ca legile noastre se dau retroactiv.
  Sigur cei care au incasat ajutoare sociale pentru incalzirea locuintei, anul acesta vortrebui sa dea banii inapoi.
  Ha, ha, ha!
  Asa presa, asa informare.
  Cum sa mai faceti vanzare daca nu sunteti in stare sa preluati corect o informatie.
  Nici macar un copy & paste nu puteit sa faceti.
  OUT CU VOI!!!
 • 0 (4 voturi)    
  inca o lege prin care vom plati pt tigani... (Duminică, 28 august 2011, 8:57)

  pako [anonim]

  Dupa parerea mea aceasta este inca o lege prin care vom ajuta tiganii si lenesii care nu vor sa munceasca si care tin baniii gramada sub perna si bunurile ascunse prin casele lor.
  Chiar sunt curios cate persoane vor primi ajutor prin aceasta lege.
 • 0 (4 voturi)    
  foarte buna masura.... (Duminică, 28 august 2011, 9:16)

  ciprikus [utilizator]

  in sfarsit niste criteriii clare de acordare a ajutoarelor pentru populatie !!! Sper ca primarii care vor acorda acesti bani in mod arbitrar si pentru voturi sa raspunda penal iar cei care intocmesc dosare false de asemenea !!! bine lucrat domnule Lazaroiu
 • -2 (2 voturi)    
  Nu e mai simplu... (Duminică, 28 august 2011, 12:58)

  k [anonim]

  ... sa le dam "asistatilor" un kg de benzina si foc dupa? Tine de cald.
 • +2 (2 voturi)    
  cum merge treba (Duminică, 28 august 2011, 13:28)

  i [anonim]

  ai niste bani la buget dar nu sti cum sa faci sa-i bagi in buzunar. Ce-i de facut?

  In primul rand faci incalzirea aberant de scumpa pentru ce-i inca legati la sistemul centralizat de incalzire. Asta desi fiind un sistem centralizat ar trebui sa fie mult mai eficient si mai ieftin decat centrala individuala pe gaz.

  Daca te-ai opri aici ai avea mari probleme: oamenii ar iesi in strada ca nu isi pot plati incalzirea. Atunci, din bugetul cu pricina dai subventii pentru incalzire pana la 786 lei (foarte sus). Astfel banii circula de la buget la oameni,la CET-uri si de acolo sunt sifonati mai departe. Cine sta sa ia la puricat fiecare CET in parte sa vada ce contracte are si cu cine?... nimeni.

  Dupa o vreme vezi ca din ce in ce mai multa lume se deconeteaza totusi de la sistemul centralizat. Lumea vrea confort. Ce e de facut? simplu. Dai o lege prin care oamenii nu se mai pot debransa doar daca se debranseaza toata coloana (legarea de glie, varianta neo-comunista). Problema rezolvata. Unde ati vazut voi 5 romani sa se inteleaga? :)
 • -1 (1 vot)    
  21 grade?! (Duminică, 28 august 2011, 14:36)

  scepticul [anonim]

  Asta cu 21 grade e chiar haioasa! Cum demonstrezi ca nu poti avea cel putin 21 grade in casa? Cei care si-au lasat locuinta in paragina, pentru ca nu le ajung banii de bautura, si sufla vantul prin toate ungherele, o vor demonstra usor. Cum demonstraza guvernantii ca se poate?
  Sau, cum ajunge temperatura al 21 grd daca apa din calorifer nu depaseste 40 grade din cauza pierderilor? etc. etc. O lege data in dorul lelii de "competenti" la fel ca cei care au "comis" odonanta 343. Si apoi, de ce 21 grade si nu 24? Eu am centrala si ma simt bine la 19 grade, de esemplu.
  • -1 (1 vot)    
   21 grade (Luni, 29 august 2011, 8:46)

   Viorica Alexandru [utilizator] i-a raspuns lui scepticul

   nu este conditie unica.
   mai sunt cateva destul de clare si detaliate.

   Instructiunile de aplicare vor da metodologia de calcul.

   Nu este cazul ca lenesii sa-si faca socoteli de pe acum.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by