O misiune a Fondului Monetar International (FMI) si Uniunii Europene (UE) se afla luni la Atena pentru evaluarea trimestriala in urma careia ar urma sa decida daca tara va primi a sasea transa de imprumut de la organismele internationale pentru a evita intrarea in incapacitate de plata. Un purtator de cuvant al FMI a declarat pentru Bloomberg ca eliberarea celei de-a sasea transe de imprumut s-ar putea face la sfarsitul lunii septembrie.

Grecia risca sa nu-si poata atinge in acest an tintele fiscale si sunt de asteptat discutii dure intre autoritatile de la Atena si reprezentanti ai UE, FMI si Banca Centrala Europeana (BCE) cu privire la programul de salvare a tarii, a declarat o sursa pentru agentia Reuters.

Misiunea va cere explicatii pentru intarzierile in aplicarea programului nepopular de privatizari si pentru rezultatele slabe in lupta fiscala, scrie presa elena.

"Neindeplinirea obiectivelor va genera negocieri foarte dificile", a spus oficialul citat de Reuters. "Nu va fi o saptamana usoara", a adaugat acesta.

Grecia trebuie sa-si reduca deficitul bugetar la 7,6% din PIB in acest an de la 10,5% in 2010, potrivit conditiilor impuse de UE si FMI.

Ministrul de finante Evangelos Venizelos a declarat parlamentarilor, vinerea trecuta, ca guvernul va fi "foarte aproape" de indeplinirea obiectivelor in cazul in care se aplica pe deplin masurile de austeritate deja convenite. Venizelos a spus, de asemenea, ca economia Greciei se poate contracta cu pana la 5,3% in acest an, fata de o proiectie anterioara de 3,9%.