Anul trecut, cand incepuse febra fuziunilor bancare spaniole spuneam ca va urma o perioada similara pentru institutiile financiare de pe Continent. Cu toate ca erau indeplinite conditiile inceperii unei regrupari de proportii, inca nu s-a vazut mare lucru pe acest front. In afara curateniei generale din Spania, restul statelor au preferat sa cada prada intereselor locale, ascunzand sub pres problemele propriilor banci. Vinovatia principala pentru acest comportament duplicitar apartine in principal BCE, Comisiei Europene si altor catorva grupuri de presiune nationale care efectiv nu inteleg ca ascunderea gunoiului este cea mai paguboasa metoda care are ca efect final adancirea crizei.

Iata ca, la mai bine de un an de la acel articol, avem parte de o noua fuziune majora, de data aceasta in Grecia: aceea dintre Alpha Bank si EFG Eurobank. Personal cred ca fuziunea a fost facuta ca urmare a problemelor celei de-a doua banci, dar, desigur, aceasta este doar o perceptie cat se poate de personala(de altfel, din datele publicate pana acum nu rezulta asa ceva). Investitorul cheie al noii entitati va fi Qatar Investment Authority, surse apropiate tranzactiei vorbind despre o iminenta infuzie masiva de capital din partea acestora. Avand in vedere ca este o fuziune intre a doua si a treia banca din Grecia, adica intre doua banci care, teoretic, ar fi trebuit sa concureze in procesul de inghitire a jucatorilor mai mici de pe piata greceasca, lucrurile par destul de precipitate.

Dincolo insa de aspectele descrise, trebuie sa marcam faptul ca fuziunile si achizitiile urmeaza sa se intensifice pe piata bancara europeana. Autoritatile nationale par a fi inteles ca nu prea mai sunt multe optiuni si, cel mai probabil, una din armele de lupta contra crizei va fi fortarea fuziunilor intre entitatile locale. Nu va ganditi insa ca aceasta este o metoda transparenta. Fara infuzii masive de capital din partea actionarilor, metoda fuziunii este tot una menita a ascunde gunoiul si a castiga timp.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.