Cand discutam despre o noua emisiune monetara, trebuie sa realizam ca studiile au demonstrat ca impactul cel mai puternic se inregistreaza mai degraba la anuntarea ei, decat la producerea propriu-zisa. O analiza a precedentelor emisiuni arata o reducere de 50 pana la 100 de puncte a pretului titlurilor si o inflatie imediata de equities provocata de asa numitul "efect de imbogatire".

Realist vorbind, care a fost impactul net al QE1 si QE2? Presedintele Bancii Federale Americane, Ben Bernanke a folosit 3.000 miliarde $ pentru a crea ce? Nimic! Somajul este inca ridicat (peste 9%), piata imobiliara este tot in deriva, iar singurul succes al Bancii Federale este ca piata actiunilor s-a ridicat de la podea, unde ajunsese in martie 2009, cand avea valoarea 666,00. Acum se vorbeste insa de o finantare interbancara si de pierderi nerealizate. Pare sa semene cu 2008, nu-i asa? Sau ce ziceti de august 2010? Da, e o similitudine aproape perfecta cu anul trecut. Seamana cu filmul Groundhog Day**.

  • Noua emisiune monetara ar putea insemna, totodata, sfarsitul perioadei de slabiciune a dolarului american

Impactul unei noi emisiuni monetare la nivelul general al pietelor de capital ar putea fi mult mai limitat de aceasta data. Prevad cel mult doua pana la opt saptamani de tranzactionari lipsite de risc, dar cu o piata care nu va mai intra in pauza in vreme ce politicienii incearca sa traga de timp. Ceea ce inseamna ca tonul ar putea fi unul pozitiv destul de curand. Trebuie sa ne uitam la cifre si, comparand cu emisiunile monetare precedente, ne putem astepta la cel mult o crestere a pietei cu 7-15% (fata de 78 de procente la prima emisiune). Targetul ar fi 1250-1350 S&P cash.

Noua emisiune monetara ar putea insemna, totodata, sfarsitul perioadei de slabiciune a dolarului american. Anticipez o perioada de doi, trei ani pana cand America va fi din nou competitiva 100%, intr-o competitie perfecta cu Asia. Cu o rata reala a somajului de 17% si cu un dolar la cote joase record in SUA pare ca americanii au incheiat un ciclu in termeni de cost al unitatii de forta de munca si vor concura mai eficient pe piata comerciala globala. Cred ca dupa alegerile viitoare din SUA vom fi martorii unor politici de piata care vor fi foarte benefice productiei in SUA. Este o tema pe care au dezbatut-o cei de la Boston Consulting Group intr-un raport intitulat: "Made in the USA, Again2". Noua emisiune monetara ar putea aduce beneficii celor care investesc in dolar, pe termen lung. Moneda americana va slabi, mai intai, apoi va deveni puternica. In sfarsit un semn ca lumea se vindeca, economic vorbind.

  • Va fi un stimul monetar; intrebarea e in ce forma

Daca ne intrebam cum va reactiona piata de metale pretioase dupa aceasta posibila noua emisiune, raspunsul e simplu. Cred ca vom vedea aurul la valoarea de 3.000 USD, daca nu chiar 4.000 USD, iar celelalte metale pretioase vor urma trendul. Acestea fiind spuse, vom vedea ceva similar evolutiei dolarului: cresterea va fi urmata de o aversiune fata de risc: la fiecare crestere cu 100 USD a aurului, riscul creste invers proportional, pe masura ce apar tot mai multe speculatii.

Va fi un stimul monetar; intrebarea e in ce forma. Statele Unite se apropie rapid de un climat de crestere zero. Recesiunea curenta, in care SUA este de peste doua trimestre se dovedeste, statistic vorbind, foarte dificila pentru populatia americana majoritar tanara, inovatoare si mobila. Daca nu va exista o noua emisiune monetara vom avea, probabil o noua Operatiune Twist (initiata de Trezoreria Americana in 1961) pentru a sustine titlurile maturizate demult pe piata.

Aceasta actiune ar trebui directionata specific catre segmente relevante pentru industria de locuinte si finantarea pe termen lung. Practic, Banca Federala ar trebui sa cumpere titluri in zona de 10 pana la 30 de ani a curbei de evolutie, cu un target preanuntat sub o anumita valoare, de exemplu 1,5% (acum se tranzactioneaza la 2,25%). Pentru a finanta asa ceva, Banca Federala trebuie sa-si vanda short obligatiunile de Trezorerie maturizate, pentru a avea o balanta relativ neutra.

  • Poate face FED ceva pentru a stimula cresterea in afara de a mentine dobanda de referinta scazuta? Raspunsul este, probabil, un mare "NU!"

Adevarata intrebare ramane: poate face Banca Federala Americana ceva pentru a stimula cresterea in afara de a mentine dobanda de referinta scazuta? Raspunsul este, probabil, un mare "NU!". Impactul Bancii Federale asupra pietei este mai degraba psihologic si mecanic. Cand cautam sa obtinem crestere intr-un stat cu reguli economice vechi si inecat in datorii, numai politicile fiscale functioneaza, ceea ce inseamna ca, atunci cand ai datorii, trebuie sa cresti stimularea bugetara prin reducerea taxelor, disponibilizari in sectorul public si asa mai departe (nu este reteta proprie; e mai degraba aplicarea standardelor lui Keynes).

Masurile fiscale inainte de alegeri sunt in mainile Congresului American cu o opozitie politica imensa, insa povestea post-electorala va fi complet diferita.

Mai este o teorie potrivit careia mediul cel mai propice cresterii este cel in care politicienii nu mai au voie sa emita legi de natura fiscala - cum este situatia actuala a SUA, pana la alegeri. Ganditi-va la Clinton: a avut un "program" major pregatindu-se sa devina presedinte, nu a reusit sa aplice nimic in opt ani de mandat, si totusi au fost anii cu cea mai mare crestere economica din istoria Statelor Unite. Ce ne spune asta? Tacerea radio totala functioneaza ca economia micro: investitorii, consumatorii si companiile isi ajusteaza comportamentul si consumul noii realitati si apoi isi continua drumul. Ultimul lucru de care avem nevoie este "zgomotul politic" si promisiunile unor zile mai bune fara a putea argumenta cu ceva toate astea.

- tacerea radio este un termen folosit in telecomunicatii pentru a descrie o stare tehnica de intrerupere a semnalului statiilor radio fixe sau mobile din motive de securitate.

**Groundhog Day, film realizat in 1993, cu Bill Murray si Andie MacDowell, in care eroul principal retraieste permanent aceeasi zi.